Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Partiu študentov už nebavili nekonečné kolóny. Za tri roky vyvinuli dron, ktorý má slúžiť ako taxík
Zdielať na

Partiu študentov už nebavili nekonečné kolóny. Za tri roky vyvinuli dron, ktorý má slúžiť ako taxík

KAMBODŽA / Nekonečné kolóny cestou do školy inšpirovali mladých šikovných študentov ku kreatívnemu nápadu. Urýchliť si cestu vzdušnou čiarou a to tak, že zostroja dron schopný vyniesť do vzduchu človeka. V budúcnosti by mohol fungovať nielen ako vzdušný taxík, ale zároveň ako pomocník pre hasičov.

"V našom meste sú každé ráno zápchy, tak sme rozmýšľali, ako ich obísť. Taxi dron sme považovali za prijateľné riešenie," hovorí autor projektu Lonh Vannsith. A pustili sa do práce. Ako sedadlo pilota využili študentskú stoličku, ktorú nadnáša osem vrtulí. Tento dron má ešte začiatočnícke nedostatky, pretože zatiaľ dokáže uniesť osobu do 60 kíl. Vo výške štyroch metrov sa dokáže udržať 10 minút.

"Vedeli by ho využiť aj hasiči. Pri hasení požiarov by mohol dostať hadicu s vodou na vyššie poschodia," tvrdí Vannsith. Tento prototyp stál 20-tisíc dolárov, jeho konštrukcia trvala tri roky a najmenej ďalšie dva bude trvať testovanie a certifikácia.

Jeho autori dúfajú, že ich nápad osloví viaceré firmy, ktoré budú ochotné zainvestovať do ďalšieho vývoja

Pri spustení masovej výroby by tak cena taxi dronu výrazne klesla. Už teraz však pracujú na viacerých vylepšeniach, ktoré by z neho mohli urobiť dopravný prostriedok budúcnosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy