Na hlavný obsah

Mikulec má dôveru SaS. Dôvody návrhu na odvolanie Szabóa sú veľmi vážne, tvrdí Sulík

Podľa Sakovej sa policajná sila zneužíva.

Mikulec má dôveru SaS. Dôvody návrhu na odvolanie Szabóa sú veľmi vážne, tvrdí Sulík
Na snímke sprava predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík a nezaradená poslankyňa NR SR Denisa Saková v diskusnej relácii O 5 minút 12. Foto: RTVS

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) má dôveru koaličnej strany SaS, ktorá nepodporí jeho odvolanie z funkcie. Povedal to v nedeľu (13. 6.) v diskusnej relácii O 5 minút 12 na Jednotke predseda liberálov Richard Sulík. „Na klube sme mali otázky a výhrady. On prišiel, všetko detailne a dôkladne zodpovedal. Plne za ním stojíme,“ vysvetlil.

Pčolinským z osobného pohľadu rozumie

Šéf rezortu vnútra bude čeliť odvolávaniu v parlamente v utorok (15. 6.). Mimoriadnu schôdzu iniciuje opozičný Smer-SD. Koaliční poslanci zo strany Sme rodina Peter Pčolinský a Adriana Pčolinská už skôr avizovali, že návrh na vyslovenie nedôvery Mikulcovi podporia.

Pčolinský pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko povedal, že Mikulec podľa neho „dlhodobo nezvláda svoj rezort“. „Myslím si, že ho zvláda natoľko, aby sme ho podporili na schôdzi,“ reagoval Sulík s tým, že Pčolinským „z osobného ľudského pohľadu plne rozumie“.

Narážal tým na väzbu exšéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského, ktorý je bratom Petra Pčolinského a manželom Adriany Pčolinskej.

Nezaradená poslankyňa NR SR a podpredsedníčka strany Hlas-SD Denisa Saková povedala, že poslanci okolo Petra Pellegriniho návrh podporia. „V policajnom zbore je bordel, chaos, anarchia. Policajná sila sa zneužíva,“ opísala dôvody.

Veľmi vážne dôvody na odvolanie Szabóa

Upozornila na to, že policajná inšpekcia si vo štvrtok (10. 6.) prišla do sídla NAKA po viaceré vyšetrovacie spisy, ktoré sa týkajú mediálne známych káuz. Poukázala aj na stretnutie najvyšších ústavných činiteľov v priestoroch SIS. „Aktéri stretnutia nemali smerom k stretnutiu rovnakú komunikáciu,“ poznamenala.

tajnej správe SIS, ktorú čítal v parlamente predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) sa podľa nej „hovorilo, že sa ovplyvňujú svedkovia vo viacerých medializovaných kauzách. Obvinený exriaditeľ SIS, nominant vládnej koalície Vladimír Pčolinský, či riaditeľ inšpekcie (Adrián Szabó, pozn.), sú stíhaní na základe výpovedí kajúcnikov.“

Sulík k stretnutiu v SIS povedal, že „nebolo šťastné“ a že na mieste Kollára by predmetnú správu v parlamente nečítal. Najviac ho irituje, že tam bol práve dnes už obvinený Szabó, ktorého Mikulec pozbavil funkcie. Vláda v stredu (9. 6.) navrhla brannobezpečnostnému výboru odvolať ho. „Dôvody odvolania, ktoré čítal Mikulec, neboli drobnosti, boli tam popísané veľmi vážne veci,“ vyhlásil.

Reagoval aj na slová podpredsedníčky vlády Veroniky Remišovej (Za ľudí), ktorá v Sobotných dialógoch na Rádiu Slovensku povedala, že SIS by sa mala zbúrať a postaviť nanovo. Podľa Sulíka to „znie pekne“, ale do funkcií by sa buď „prihlasovali tí istí ľudia, alebo by tam posielali svoje biele kone“. „Netreba SIS zbúrať a postaviť nanovo, ale vyčistiť ju,“ myslí si.

Daňovo-odvodová reforma

K pripravovanej, zatiaľ nepredstavenej, daňovo-odvodovej reforme z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) Sulík zopakoval, že zvyšovanie DPH je pre SaS červenou čiarou.

„Pokiaľ sa všetci z koalície budú držať pravidiel, DPH vyššia nebude. Bol by to silný dôvod zamýšľať sa nad tým, či byť v koalícii, ktorá nedodržuje svoje pravidlá,“ uviedol.

So zvyšovaním DPH nesúhlasí ani Saková. „Následok bude to, že budeme mať nižší hospodársky rast a menej pracovných miest. Keď je ekonomika na kolenách, neexistuje iný spôsob, ako ju zraziť na dno,“ poznamenala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko