Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VOJNA na Ukrajine Deň dvestodvadsiaty tretí (5. október 2022)

Vladimir Putin Zobraziť galériu (7)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

KYJEV - Ukrajinská armáda v posledných dňoch oslobodila desiatky obcí v rámci protiofenzívy prebiehajúcej na juhu a východe krajiny. Uviedol to v utorok večer ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje agentúra DPA. Dianie na Ukrajine sledujeme ONLINE:

Naživo z Ukrajiny:

223. deň vojny na Ukrajine:

223. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:22 Počet ruských občanov vstupujúcich do krajín Európskej únie minulý týždeň poklesol o 20 percent v porovnaní s údajmi z predchádzajúceho týždňa. V utorok to oznámila Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex). Agentúra AFP v tejto súvislosti píše, že viaceré štáty EÚ vrátane Poľska a pobaltských krajín zaviedli medzičasom prísnejšie pravidlá vstupu pre občanov Ruskej federácie.

20:41 Čečenský vodca Ramzan Kadyrov v stredu oznámil, že ruský prezident Vladimir Putin mu osobne udelil hodnosť generálplukovníka ruskej armády. Uviedol to na sociálnej sieti Telegram. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Kadyrov (46), ktorý je Putinovým spojencom, dodal, že udelenie tejto hodnosti je preňho "obrovskou poctou". Kadyrov dostal novú hodnosť po tom, čo ukrajinské jednotky vytlačili ruských vojakov z niektorých okupovaných oblastí.

20:17 V Rusku začali trestne stíhať prvého človeka za vyhýbanie sa čiastočnej mobilizácii, ktorú šéf Kremľa Vladimir Putin vyhlásil 21. septembra v súvislosti s prebiehajúcou vojenskou inváziou Ukrajiny. V stredu o tom informoval ľudskoprávny právnik Pavel Čikov pôsobiaci v Rusku. TASR správu prevzala zo stanice Sky News.

18:05 Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi v stredu na Twitteri oznámil, že je na ceste do Kyjeva, kde bude diskutovať o vytvorení bezpečnostnej zóny okolo ukrajinskej Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES).

Uviedol to krátko po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin nariadil svojej vláde prevziať kontrolu nad touto elektrárňou, informuje agentúra AFP. "Sme na ceste do Kyjeva na dôležité stretnutia," napísal Grossi v príspevku na Twitteri. Dodal, že potreba vytvorenia ochrannej zóny okolo elektrárne je "dôležitejšia než kedykoľvek predtým".

17:45 Ruský prezident Vladimir Putin podpísal v stredu dekrét, ktorým vláde nariadil prevziať kontrolu nad ukrajinskou Záporožskou jadrovou elektrárňou (ZAES). Ako píše agentúra Reuters, podľa tohto výnosu sa ZAES – nachádzajúca sa v Enerhodare v Moskvou anektovanej Záporožskej oblasti – má stať "federálnym majetkom". "Vláda zaistí, že jadrové zariadenia v tejto elektrárni... budú integrované ako súčasť federálneho majetku," píše sa v dekréte, ktorý podpísal šéf Kremľa a citovala z neho agentúra AFP.

17:16 Šéf Kremľa Vladimir Putin očakáva, že situácia v štyroch oblastiach na východe a juhu Ukrajiny, ktoré Moskva nezákonne anektovala, sa čoskoro stabilizuje. Podľa agentúry Reuters tak Putin vo svojom stredajšom vystúpení nepriamo priznal ťažkosti s kontrolou týchto území.

"Pracujeme s predpokladom, že situácia na nových územiach sa stabilizuje," povedal Putin vo videohovore na ceremónii udeľovania cien učiteľom, ktorá bola vysielaná v televízii. Poznamenal, že výsledky takzvaných referend o pripojení Doneckej, Luhanskej, Záporožskej a Chersonskej oblasti k Rusku sú "viac než presvedčivé". Dodal, že ho nielen "potešili", ale aj "prekvapili".

16:55 Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v stredu v pléne Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu varoval, že vojna na Ukrajine vstupuje do novej "nebezpečnej" fázy a upozornil na možnosť "desivého scenára" v momente, keď Rusko zlyhá v konvenčnom konflikte a naplní hrozby, že použije jadrové zbrane. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli. "Je to znepokojujúci scenár, v ktorom musíme ukázať, že naša podpora Ukrajine neochabuje," povedal Borrell.

16:09 Rusko plánuje dohliadať na prevádzku ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES), ktorú od marca okupujú ruské sily, avšak stále tam pracuje ukrajinský personál. V stredu o tom podľa televízie Sky News informovala agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na predstaviteľa ministerstva zahraničných vecí.

"Záporožská jadrová elektráreň sa teraz nachádza na území Ruskej federácie a preto by mala byť jej prevádzka pod dohľadom našich príslušných úradov," uviedol námestník ruského rezortu zahraničných vecí Sergej Veršinin.

14:25 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu znova vyzval na vytvorenie "osobitného tribunálu" na stíhanie ruských predstaviteľov za ich úlohu pri invázii na Ukrajinu. TASR správu prevzala zo spravodajskej stanice CNN.

"Musíme postaviť pred súd tých, ktorých rozhodnutia toto všetko začali. Tých, ktorí spáchali pôvodný zločin. Zločin, v ktorom sa sústreďuje všetko zlo, ktoré ukázali ruskí okupanti. A stále nemáme taký inštitucionálny základ, aby sme vyvodili zodpovednosť voči ruskému politickému a vojenskému vedeniu za zločin agresie," povedal Zelenskyj prostredníctvom telemostu účastníkom konferencie v Paríži.

14:10 Kremeľ v stredu oznámil, že neexistuje rozpor medzi začlenením ukrajinských území do Ruskej federácie a sťahovaním vojakov z týchto území. Vo svojom pláne anektovať štyri regióny na východe Ukrajiny je Moskva odhodlaná pokračovať. TASR správu prevzala z agentúry Reuters a webovej stránky denníka The Guardian.

14:04 Líderka talianskej strany Bratia Talianska (FdI) Giorgia Meloniová v utorok telefonicky hovorila s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a potvrdila mu, že nastávajúca talianska vláda bude aj po ruskej invázii pokračovať v podpore Kyjeva.

13:40 Ruské vojenské neúspechy na Ukrajine môžu otriasť mocou bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Vyhlásila to v stredu vodkyňa bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská. 

"Rusko, ktoré túto vojnu prehrá, je rozrušené. Nebude tak schopné podporiť Lukašenka peniazmi a vojenskou podporou, ako to urobilo v roku 2020," uviedla Cichanovská v príhovore na bezpečnostnom fóre vo Varšave.

Podľa vodkyne bieloruskej opozície podporujú Ukrajincov pri protiofenzíve stovky bieloruských dobrovoľníkov. "Súčasťou ukrajinského protiútoku, ktorý vyháňa útočníkov, je bieloruský prápor. Všetci rozumieme, že rýchlosť, s ktorou sa mení ukrajinský front, otvára pre Bielorusko nové príležitosti... Držíme palce našim vojenským dobrovoľníkom na Ukrajine. Pätnásť z nich už prišlo o život," pokračovala.

Cichanovská tiež vyzdvihla odvahu bieloruských partizánov, ktorí podľa nej na začiatku ukrajinského konfliktu vykonali sabotáže na bieloruské železničné trate v snahe skomplikovať Rusku útok na Ukrajinu. "Sabotáže, ku ktorým dochádzalo vo februári a v marci, sa môžu zopakovať. Avšak ľudia, ktorí ich vykonávajú, môžu dostať trest smrti," uviedla bieloruská opozičná líderka.

13:20 Moskva by sa mala podieľať na vyšetrovaní minulotýždňových únikov na potrubiach plynovodu Nord Stream. Uviedol to v stredu námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Veršinin. Švédsko pre potreby vyšetrovania uzavrelo oblasť v okolí únikov v Baltskom mori začiatkom tohto týždňa. 

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Danish Defence Command via AP)

12:30 Ruský prezident Vladimir Putin podpísal v stredu výnosy, v ktorých určil dočasných lídrov štyroch ukrajinských regiónov, ktoré Rusko v rozpore s medzinárodným právom anektovalo. 

Za dočasného lídra samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) určil šéf Kremľa Denisa Pušilina, ktorý aj doposiaľ vystupoval ako samozvaný líder DĽR. Dočasným lídrom samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽH) sa podľa Putinovho výnosu stal Leonid Pasečnik. Za dočasného gubernátora Záporožskej oblasti určil šéf Kremľa Jevgenija Balického a v Chersonskej oblasti sa funkcie gubernátora dočasne ujme Vladimir Saldo.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Dmitry Astakhov, Sputnik, Government)

Viac o téme: VojnaRuskoUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu