Komentáre a názory 25. máj 2022

Ad: Reakcia na Richarda Rybníčka Prorodinný balíček je konzervatívnou revolúciou

Anna Záborská
Anna Záborská

Prinášame reakciu Anny Záborskej, poslankyne a líderky Kresťanskej únie, na rozhovor s primátorom Trenčína Richardom Rybníčkom.

Prinášame reakciu Anny Záborskej, poslankyne a líderky Kresťanskej únie, na rozhovor s primátorom Trenčína Richardom Rybníčkom.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Anna Záborská

Prorodinný balíček je konzervatívnou revolúciou
Ilustračné foto: TASR – Radovan Stoklasa

Som rada, že sa Richard Rybníček zapojil do debaty o podpore rodín na Slovensku. Politika na Slovensku je čoraz viac o pocitoch a čoraz menej o argumentoch. My konzervatívci by sme mali ísť aj v tomto proti prúdu a debatovať vecne na základe argumentov a čísel.

Takže pár čísel.

Od roku 2013, teda od skončenia poslednej ekonomickej krízy, vzrástla priemerná mzda na Slovensku o 51 percent, teda približne o polovicu. Rodinné prídavky však rástli skoro nepoznateľne: z 23,1 eura na mesiac a dieťa v roku 2013 na 25,88 eura v súčasnosti. Zhrnuté a podčiarknuté – počas 9 uplynulých rokov o 12 percent.

Kým od roku 2013 sa výber daní, ako je DPH či spotrebné dane, zvýšil o 47 percent, výber dane z príjmu fyzických osôb sa zvýšil až o 94 percent. Podotýkam, že príjem pre samosprávu sa počíta práve z výberu dane z príjmu fyzických osôb. Teda za uplynulých 10 rokov výrazne rástol príjem nielen štátneho rozpočtu, ale aj rozpočtov miest a obcí, a teda sa mohli zvyšovať aj výdavky. Na druhej strane, ako to vidno aj pri prídavkoch na dieťa, podpora pre rodiny stagnovala, a ak zohľadníme infláciu, klesala.

Ak sa teda pozriem na zvyšujúce sa príjmy verejných rozpočtov a na druhej strane na stagnujúcu podporu rodín s deťmi a uvedomím si rastúcu infláciu, a teda vplyv na rodinné rozpočty, vyjde mi jediné: je čas, aby sa verejné rozpočty podelili so svojimi príjmami, ktoré za ostatných 10 rokov výrazne stúpli, aj s rodinami a ich deťmi.

Na dôvažok, samosprávy na tento rok rátali s príjmami z dane z príjmu fyzických osôb vo výške 3,44 miliardy eur. Už teraz vieme, že to bude skoro o 90 miliónov viac, ako si naplánovali vo svojich tohtoročných rozpočtoch. Neprídu teda skrátka. A rast ich príjmov bude pokračovať aj nasledujúce roky.

Toto nehovorím na základe pocitov, ale na základe faktov. Argumentovať je konzervatívne, preto aj podporujem túto, ako hovorím, prorodinnú revolúciu a považujem ju za konzervatívnu. 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia