Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Lamborghini Aventador LP 780-4 Ultimae: Rozlúčka s V12

Aventador so spaľovacím motorom sa vyrába už od roku 2011.

Spoločnosť Lamborghini sa rovnako ako ostatné automobilky snaží modernizovať svoje výrobné portfólio a súčasne sa pripravuje na éru elektrifikácie. Aventador LP 780-4 Ultimae ako kupé aleb roadster je preto posledným prepracovaným modelom talianskej značky s tradičným agregátom V12.

Vedenie Lamborghini už avizovalo, že čoskoro príde na svet nová vlajková loď, ktorá bude mať nový pohon aj design. Aventador LP 780-4 Ultimae preto možno vnímať aj ako veľkú rozlúčku s veľmi prepracovaným vozidlom, ktoré v sebe kombinuje to najlepšie z predchádzajúcich verzií. Aventador so spaľovacím motorom sa vyrába už  dekádu teda od roku 2011.

Spaľovací motor, ktorý využíva Lamborghini Aventador LP 780-4 Ultimae, v sebe kombinuje design verzie Aventador S a techniku variantu Aventador SVJ. Novinka má tradičné DNA modelu Aventador, len s tým, že má upravenú aerodynamiku a niektoré prvky designu. Podľa automobilky je to definitívne najlepší Aventador.

Aventador LP780-4 Ultimae si ako posledný firemný mohykán teda uchováva konvenčné pohonné ústrojenstvo. Atmosférický vidlicový dvanásťvalec s objemom 6,5 litra je v tomto prípade naladený na 780 koní (574 kW), čo v praxi znamená o 40 koní viac než v prípade spomínaného predchodcu modelu Aventador S a o 10 koní viac než v prípade špeciálnej verzie Aventador SVJ.

Aventador LP780-4 Ultimae sa bude vyrábať vo verzii kupé v limitovanom počte 350 exemplárov a ako otvorený roadster v limitovanom počtu 250 kusov. Pod kapotou sa bude skrývať V12 supersšortový motor, s ktorým vozidlo na stovku z pokoja zrýchli za 2,8 sekundy a maximálna rýchlosť bude stanovená na 355 km/h. Interiér je bohatý na materiál Alcantara a niektoré prvky sú zasa z uhlíkových vlákien.

Vylepšenú techniku dopĺňa tiež upravený vzhľad, prispôsobený hlavne zlepšenej aerodynamike aj prítlaku. Špecifický je predný nárazník, zadný prítlačný spojler je potom aktívny, jeho poloha sa mení v troch pozíciách podľa potreby. Nastavenie okrem troch tradičných režimov (Strada, Sport a Corsa) spestril aj mód s individuálne prispôsobeným chovaním jednotlivých systémov automobilu (Ego).

„Model Aventador LP 780-4 označuje finálnu, najčistejšiu výrobu atmosférickej V12 Lamborghini. Prináša zásadný dvanásťvalcový zážitok, pokiaľ ide o nenapodobiteľný design, technické riešenia a najemotívnejší zážitok z jazdy. Na o napokon, je to záverečný Aventador, ktorý završuje mimoriadnu éru našej značky,“ reagoval na príchod nového vozidla generálny riaditeľ Lamborghini Stephan Winkelmann.

-jj- zdroj a foto: Lamborghini

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov