Na hlavný obsah

Od decembra sa ruší pandemická nemocenská dávka

Ponechali by ju minister práce, zamestnávatelia i živnostníci.

Od decembra sa ruší pandemická nemocenská dávka
Ilustračné foto. Foto: TASR

Od decembra zaniká takzvaná pandemická nemocenská dávka, ktorá platila počas prvých vĺn koronakrízy. Obdobie, počas ktorého bude pozitívny zamestnanec v karanténe, z väčšej časti zaplatí zamestnávateľ, nie Sociálna poisťovňa.

Po novom sa však príjem pracovníkovi o čosi zníži, keďže bude poberať štandardné nemocenské. Zamestnávatelia a živnostníci hovoria opäť o ďalších finančných nákladoch. Téme sa venovala redaktorka RTVS Natália Holubová.

Zrušenie pandemickej práceneschopnosti navrhovalo vláde konzílium odborníkov. Štát sa nakoniec rozhodol, že túto dávku zruší, jedným z dôvodov bolo jej zneužívanie. Voči tomuto argumentu sa však minister práce a sociánych vecí Milan Krajniak (Sme rodina) ohradil.

„Ľudia si kladú otázku, že či je covid iná choroba ako ostatné. No samozrejme, že aj iné choroby sú zdravie ohrozujúce, ale je tam rozdiel v infekčnosti, to znamená, že je to vlastne protipandemické opatrenie. Preto si myslím, že pandemická PN má svoj zmysel,“ povedal minister.

Pandemická PN mala byť aj motiváciou k dodržaniu karantény

Pandemické nemocenské je dávka, ktorá mala slúžiť nielen ako vyšší príjem počas nariadenej karantény, ale jej cieľom bolo zamedziť šíreniu vírusu a motivovať ľudí zostať doma.

„Druhá vec je, že keď človek poberá pandemickú PN, naozaj musí ostať v karanténe, nie je to taká úžasná výhoda ju poberať, čiže rušiť opatrenia len preto, že sa to akože zneužíva, k ničomu nevedie, lebo takýmto spôsobom nemôžeme nikdy ľuďom nič dať, lebo vždy sa nájde malé percento ľudí, ktorí to zneužívajú,“ uviedol pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko predseda Občianskeho združenia Pracujúca chudoba Milan Kuruc.

Podotkol, že vláda ju mala naopak zvýšiť a nie úplne zrušiť. Zamestnanci, ktorí zostali v karanténe ešte v novembri a potrvá až do decembra, budú naďalej dostávať pandemickú PN vyplácanú zo Sociálnej poisťovne, vysvetlil Pavel Machava z komunikačného oddelenia. Po novom bude teda rozdiel vo výplate dávky.

„Za prvých desať dní práceneschopnosti vypláca náhradu príjmu zamestnancovi jeho zamestnávateľ, pričom od 1. do 3. dňa práceneschopnosti patrí zamestnancovi náhrada príjmu vo výške 25 percent z denného vymeriavacieho základu a od 4. do 10. dňa je to 55 percent,“ priblížil Machava.

S jej zrušením nesúhlasia ani zamestnávatelia ani živnostníci

Dodal, že v prípade spomínanej pandemickej PN ju Sociálna poisťovňa vyplácala hneď od prvého dňa karantény vo výške 55 percent z denného vymeriavacieho základu. Zamestnávatelia nie sú s jej zrušením spokojní. Spresňuje generálny sekretár

„PNka sa totiž netýka iba pozitívne testovaného pracovníka, ale do karantény musia byť umiestnení aj jeho ďalší kolegovia, ktorí s ním boli v kontakte. Z tohto dôvodu vznikajú pre firmy ďalšie náklady,“ spresnil generálny sekretár Asociácie priemyselných zväzov a dopravy Andrej Lasz.

Finančné ťažkosti to spôsobí najmä malým živnostníkom, ktorí zamestnávajú ľudí. „Po tom, ako bolo od tohto týždňa zavedené povinné testovanie zamestnancov vo firmách, opäť s otáznikom, kedy budú tieto náklady preplatené, prichádza ďalšia finančná záťaž,“ konštatovala generálna sekretárka Slovenského živnostenského zväzu Miriam Bellušová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko