Na hlavný obsah

Zamestnanci zlievarenskej firmy v Žarnovici vstúpili do štrajkovej pohotovosti

Požadujú vyššie platy a 13. a 14. mzdu.

Zamestnanci zlievarenskej firmy v Žarnovici vstúpili do štrajkovej pohotovosti. Od vedenia požadujú vyššie platy a 13. a 14. mzdu. Ani po dvojročnom vyjednávaní neuzatvorili dohodu. Ich spor má po utorkovom (9. 8.) spoločnom rokovaní s vedením firmy vyriešiť rozhodca.

Vyššie náklady na život a platy bez zmien trápia aj zamestnancov jednej z kľúčových firiem v Žarnovici. Spoločnosť sa zameriava na výrobu a predaj hliníkových odliatkov, pieskových jadier a foriem. Zamestnáva vyše 120 ľudí.

„Však všetko ide hore – elektrina, voda, plyn. Človek tu zarobí, dá sa povedať, skoro minimálnu mzdu. Ale aj sa narobí. Snaží sa pracovať aj počas víkendov, ale aj tak je to slabé,“ uvádza jeden zo zamestnancov.

„Je to veľmi ťažké žiť z takých malých platov aké sú na Slovensku. Potrebovali by sme platy nejakým spôsobom zvýšiť a keď sa inak nedá, tak aspoň valorizáciou,“ dodala ďalšia zamestnankyňa.

Zamestnanci tak vyhlásili štrajkovú pohotovosť a prípravu na štrajk. Za hlasovali dve tretiny z nich. Pomôcť by im mohla platná kolektívna zmluva. Jedným z jej bodov sú rovnaké podmienky pri vyplácaní 13. a 14. platu, druhým vyšší plat o 100 eur.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Zo strany firmy sme dostali protinávrh 50 eur. Na konci vyjednávania, keď vyjednávania finišovali, sme sa slovne dohodli na 70 eurách, ktoré implementovali v kolektívnej zmluve. Avšak k samotnému podpisu zmluvy nedošlo,“ uviedol Michal Štubňa, predseda Základnej organizácie OZ Illichmann Castalloy.

Zamestnávateľ sa k aktuálnej situácii nevyjadril. Spor o podmienkach ukotvených v kolektívnej zmluve trvá už dva roky. K jej finálnej podobe nedospeli ani po štyroch rokovaniach medzi odborármi a zamestnávateľom. O ďalšom postupe rozhodne rozhodca. Jeho verdikt musí byť záväzný pre obidve zmluvné strany.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny