Zvláštny spôsob predaja miliónových pohľadávok Eximbanky ministerstvu financií zatiaľ neprekáža
26.2.2021 00:00
akt. 22.06.2021 04:19

Zvláštny spôsob predaja miliónových pohľadávok Eximbanky ministerstvu financií zatiaľ neprekáža

Uložiť článok
Otázne zostáva aj to, kde zobrala firma Obligo paniaze na pohľadávky za 4 milióny eur a kam sa následne podeli.

Štátna Eximbanka sa zbavila pohľadávok za vyše 4 milióny eur. Tie získala firma bez dostatočného kapitálu, za ktorou stojí cyperská spoločnosť, pričom navyše nebola ani zapísaná v registri partnerov verejného sektora (RPVS). 

Pred dvoma rokmi Eximbanka predala pohľadávky za 4 vyše milióny eur. K tomuto balíku sa dostala neznáma eseročka s názvom Obligo. Ako sa však neskôr ukázalo, táto firma v čase uzatvorenia zmluvy nebola zapísaná v RPVS. To spravila až po vyše roku v polovici vlaňajška.

Platí výnimka?

Redakcia Aktuality.sk sa preto začala zaujímať, ako mohlo prísť k uzatvoreniu tejto transakcie, keď jednou z podmienok na obchod so štátom je zápis v RPVS. Bez toho nemôžu uzatvoriť žiadnu zmluvu.

Eximbanka odmietla, že by v tomto prípade porušila zákon. Odvoláva sa totiž na výnimku, ktorá platí v niektorých prípadoch.

„Na základe zmluvy o postúpení pohľadávky uzavretej so spoločnosťou Obligo však nedošlo k postúpeniu pohľadávky voči štátu. V takomto prípade zákon o registri partnerov nevyžaduje, aby spoločnosť bola registrovaná v RPVS, keďže táto nenadobudla pohľadávku voči subjektu verejného sektora,“ uviedlo komunikačné oddelenie banky.

S týmto tvrdením sa stotožnil aj rezort financií, pod ktorý spadá táto inštitúcia.

„Ministerstvo financií SR si vyžiadalo od EXIMBANKY SR k predmetnej veci stanovisko. Z neho vyplynulo, že firma Obligo nemusela byť zapísaná v príslušnom registri vzhľadom na to, že predmetom kúpy nebola pohľadávka voči verejnej organizácii. Z predloženej argumentácie teda nevyplýva, že došlo k porušeniu zákona,“ odkázal tlačový odbor rezortu.

Preto ministerstvo nateraz odmietlo, že by teraz vyvodilo nejaké dôsledky voči vedeniu Eximbanky, ktoré tam nominovala ešte predchádzajúca vláda. 

Zároveň však nevylúčilo prípadne ďalšie kroky, pokiaľ by na povrch vyplávali nové skutočnosti. 

„Z predloženej argumentácie teda nevyplýva, že došlo k porušeniu zákona. Ak disponujete ešte ďalšími informáciami, alebo sa takéto informácie objavia, ktoré vedú k inému záveru, ministerstvo financií i Dozorná rada Eximbanky budú vo veci konať,“ dodal tlačový odbor. 

Komplikované posúdenie

S takýmto vysvetlením úplne nesúhlasí právnik Transparency International Slovensko (TIS) Ján Ivančík. V zákone je totiž uvedené, že partnerom verejného sektora by podľa tejto regulácie mala byť osoba, „na ktorú bola postúpená alebo inak nadobudla pohľadávku voči štátu, štátnemu fondu, verejnoprávnej inštitúcii, obci, vyššiemu územnému celku alebo právnickej osobe zriadenej zákonom“.

Lenže Eximbanka si túto legislatívu vysvetľuje po svojom a veľmi striktne, keďže, ako tvrdí, ona do spomínanej skupiny subjektov nespadá.

„Ide o vcelku komplikované právne posúdenie, keďže ide o postúpenie pohľadávky, na ktoré by sa malo vzťahovať ustanovenie §2 ods. 1 písm. a) č. 6 zákona o RPVS,“ dodal Ivančík.

Otázne teda zostáva, prečo Obligo vlastne nakoniec požiadalo o zápis do registra, keď ho nepotrebovalo a odvtedy ani žiadny iný obchod so štátom či inou verejnou inštitúciou neurobilo.

Žiadny záznam

Na druhej strane nevyjasnené ostávajú aj finančné okolnosti tejto transakcie. Majiteľom Obliga je cyperská firma Sencha Limited. Podľa RPVS je konečným užívateľom Stanislav Hromkovič.

Z účtovných záznamov firmy Obligo totiž vyplýva, že na nákup pohľadávok za 4 milióny eur nemala dostatok peňazí. Nie je jasné, odkiaľ teda zobrala prostriedky na štvormiliónový obchod.

Rovnako tak ostáva záhadou, čo sa stalo s pohľadávkami od Eximbanky, pretože ich firma v účtovníctve neeviduje a nedá sa o nich vystopovať žiadny záznam.

Aktíva Obliga sa totiž v roku 2019 nezvýšili o viac než 4 milióny eur. Do úvahy by ešte pripadla možnosť odpredaja v tom istom roku, ale za toto obdobie mala firma len minimálne príjmy.

Aktuality.sk sa snažili osloviť firmu Obligo, ako aj Hromkoviča, avšak nikto z nich si neuvádza žiadny verejný kontakt a na otázku na sociálnej sieti nereagoval. 

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.