Na hlavný obsah

V okolí Košíc sa zrejme vyskytlo tornádo, SHMÚ prosí o informácie z terénu

Podozrivý oblak pozorovali pri búrke v obci Ploské.

V okolí Košíc sa zrejme vyskytlo tornádo, SHMÚ prosí o informácie z terénu
Tornádo v obci Ploské. Foto: facebook.com/meteovychod/

Vo štvrtok (22. 4.) sa pri búrke v obci Ploské v okrese Košice-okolie zrejme vyskytlo tornádo. Na mieste bol okolo poludnia pozorovaný lievikovitý oblak (tzv. funnel cloud) a súčasne boli zdokumentované škody.

„Informácie stále zbierame. Ak ste úkaz pozorovali, prípadne máte viac informácií, dajte nám vedieť,“ napísal na sociálnej sieti Slovenský hydrometeorologický ústav, podľa ktorého išlo s vysokou pravdepodobnosťou o tornádo. Ústav aktuálne upozorňuje na výskyt búrok na východnom Slovensku a v tejto súvislosti vydal aj výstrahu 1. stupňa.

Tornádo v obci Ploské.Foto: FB SHMÚ
Foto: FB SHMÚ

Portál imeteo.sk informoval, že búrky na východnom Slovensku okrem intenzívnych zrážok sprevádzal aj intenzívny výskyt bleskov a krupobitie. „Supercelárne búrky, ktoré sa vyskytujú na východe Slovenska, priniesli aj trombu, či dokonca tornádo. Tromba sa vyskytla v oblasti obcí: Jasov, Drienovec, Debraď a Moldava nad Bodvou,“ dodal portál a vysvetlil, že tromba je počiatočným štádiom tornáda, keď sa ešte lievik nedotýka zemského povrchu.

„Oveľa dramatickejšie to však vyzeralo v oblasti medzi Košicami a Prešovom v oblasti obcí Ortáše a Varhaňovce. Tu sa taktiež začínal vysúvať lievik, avšak ten sa podľa našich informácii krátko aj dotkol zeme. V obci Ortáše spôsobilo tornádo aj škody,“ dodal portál.

Z ploského hlásia škody na strechách troch domov

Podďa informácií agentúry TASR atmosférický vír poškodil domy na okraji obce Ploské v časti Ortáše smerom na Vtáčkovce. K udalosti došlo pred 14.00 h, podľa svedkov trvala niekoľko minút, predtým začal padať dážď a krúpy. „Zamračilo sa a odrazu taký vír prišiel, že plechy lietali najmenej 30 metrov. Fontánu rozbilo, strechy z jednej, druhej, z tretej strany, hospodársku budovu. Všetko nové, ani nie desaťročné. Je to veľká škoda,“ uviedol pre agentúru majiteľ jedného z poškodených rodinných domov Vincent Kováč.

Vír prišiel od lesa a postupne zasiahol domy. „Škridly zo striech sú poroznášané, porozbíjané, povynášalo to veci na pole, na lúky, do lesa. Jeden dom bol kolaudovaný len minulý rok. Teraz sa čaká na ‚poisťovákov‘, aby to zdokumentovali, a uvidíme čo ďalej. V prípade, že treba pomôcť, máme dobrovoľný hasičský zbor aj ľudia z dediny sú ochotní,“ popísal situáciu pre TASR krátko po udalosti starosta Ploského František Petro.

Vo Varhaňovciach v okrese Prešov škody zatiaľ neevidujú. „Búrka bola, aj také malé tornádo sa objavilo. Trvalo to asi 15 minút, veľmi rýchlo sa zotmelo a hneď začali padať krúpy. Tým, že to bol výdatný dážď, voda nestíhala ísť do zeme, tak nám tiekla aj po asfalte,“ opísala pre TASR starostka obce Varhaňovce Ľubica Pankievičová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko