Putin: Zelenskyj musí najprv rokovať s donbaskými separatistami, potom s Ruskom

Ruský prezident Vladimir Putin pozval vo štvrtok ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, nech príde "kedykoľvek" do Moskvy, aby spolu rokovali o bilaterálnych vzťahoch.

22.04.2021 21:29 , aktualizované: 23.04.2021 00:06
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (57)

Putin však súčasne uviedol, že ak chce Zelenskyj diskutovať o probléme regiónu Donbas na východe Ukrajiny, musí sa najskôr stretnúť s predstaviteľmi tamojších samozvaných republík – Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky (DĽR a LĽR) – a až potom s ruským vedením.

Podľa agentúry Interfax Putin takto reagoval na Zelenského vyhlásenie z 20. apríla, ktorým ten ruského prezidenta pozval na stretnutie, ktoré sa môže uskutočniť „kdekoľvek v ukrajinskom Donbase, kde prebieha vojna“.

Vladimir Putin Čítajte viac Mierové rozhovory v konfliktnej oblasti? Zelenskyj navrhol Putinovi stretnutie v Donbase

Lídri samozvaných republík sú pripravení rokovať

Najvyšší predstaviteľ samozvanej Luhanskej ľudovej republiky ležiacej na východe Ukrajiny Leonid Pasečnik je pripravený stretnúť sa s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, a to kedykoľvek a na kontaktnej línii v Donbase. Uviedol to vo štvrtok vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra Luganskinformcentr.

Pasečnik deklaroval, že je „pripravený stretnúť sa (so Zelenským) v ktoromkoľvek bode kontaktnej línie, presne tej línie, ktorá sa zo dňa na deň môže stať červenou, a potom už na rozhovor bude neskoro“.

Dodal, že ak je vôľa dosiahnuť mier, miesto stretnutia sa dá nájsť ľahko. Uviedol, že je pripravený rokovať „o mieri a záchrane životov našich ľudí“. „A vy?“ obrátil sa Pasečnik vo svojom vyhlásení na ukrajinského prezidenta.

Pripravenosť stretnúť sa so Zelenským na kontaktnej línii vyslovil aj líder samozvanej Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin.

Kyjev a riešenie krízy v Donbase

Ruský prezident Putin kritizoval vo štvrtok návrh Kyjeva, aby sa rokovania kontaktnej skupiny o urovnaní situácie na Ukrajine konali v inom meste ako Minsk. Podľa Putina ide o pokus vyhnúť sa riešeniu konfliktu na juhovýchode Ukrajiny.

Putin uviedol, že „Bielorusko nám iba poskytlo platformu a do tohto procesu (rokovaní) nijako nezasahuje“. Dodal, že minské vedenie „vytvorilo podmienky pre tých, ktorí chcú hľadať spôsoby, ako problém (na východe Ukrajiny) vyriešiť“.

Ruský prezident vyslovil podozrenie, že v prípade návrhu Kyjeva ide „o hľadanie zámienok, ako sa vyhnúť diskusii o probléme Donbasu“ a definitívne „pochovať minské dohody“.

Putin takto reagoval na návrh, s ktorým 6. apríla prišiel vedúci ukrajinskej delegácie v trilaterálnej kontaktnej skupine – bývalý ukrajinský prezident Leonid Kravčuk. Podľa neho by sa dejisko rokovaní o Donbase mohlo presunúť z Minska do Poľska.

Ukrajinská delegácia návrh zdôvodnila svojou nedôverou voči Bielorusku, ktoré je podľa Kyjeva pod silným vplyvom Ruska. Zástupca vedúceho ruskej prezidentskej kancelárie Dmitrij Kozak na margo návrhu Kyjeva poznamenal, že ruská strana nevidí zmysel v presune dejiska rokovaní o Donbase.

Hostiteľ minských rokovaní, bieloruský prezident Alexandr Lukašenko, vo štvrtok na stretnutí s Putinom v Moskve vyhlásil, že Minsk ako platformu pre rokovania kontaktnej skupiny je možné zmeniť iba so súhlasom všetkých jej účastníkov.

Lukašenko je tiež toho názoru, že želanie Kyjeva zmeniť miesto rokovaní „svedčí o zámere pochovať minské dohody“, informoval spravodajský server TUT.by.

Sprava ruský prezident Vladimir Putin a... Foto: SITA/AP, Mikhail Klimentyev
Alexander Lukašenko / Vladimir Putin / Sprava ruský prezident Vladimir Putin a bieloruský prezident Alexander Lukašenko počas stretnutia v Moskve 22. apríla 2021

Napätie v rusko-ukrajinských vzťahoch

Ukrajina nedávno obvinila Rusko z hromadenia tisícov vojakov pri svojich severných a východných hraniciach. Zároveň došlo v poslednej dobe aj zvýšeniu počtu ozbrojených incidentov pozdĺž línie prímeria v Donbase. To vyvolalo obavy z možného opätovného vzplanutia bojov v regióne.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu vo štvrtok oznámil odsun ruských vojakov z manévrov konajúcich sa neďaleko hraníc Ukrajiny. Rusko podľa jeho slov začne s odsunom v piatok.

Oznámenie prišlo po tom, ako ruská armáda uskutočnila vo štvrtok rozsiahle manévre na Krymskom polostrove, na ktorých sa zúčastnili desiatky lodí, stovky bojových lietadiel a tisíce vojakov.

Vojenské cvičenie je považované za najväčšie od roku 2014, keď Rusko anektovalo ukrajinský Krymský polostrov, respektíve odvtedy, ako začalo podporovať separatistických povstalcov na východe Ukrajiny.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Donbas #Volodymyr Zelenskyj