Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zomrel Oleg Baklanov, posledný člen skupiny pučistov z roku 1991

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Baklanov bol členom skupiny ôsmich sovietskych činiteľov, ktorí v auguste 1991 uvrhli bývalého sovietskeho vodcu Michaila Gorbačova do domáceho väzenia.

Moskva 29. júla (TASR) - Vo veku 89 rokov zomrel Oleg Baklanov, posledný člen bývalého sovietskeho Štátneho výboru pre stav núdze (GKČP), ktorý sa v roku 1991 neúspešne pokúsil prevziať kontrolu nad rozpadávajúcim sa Sovietskym zväzom (ZSSR).

Príčina ani čas úmrtia Baklanova, ktorý bol v rokoch 1983–1988 ministrom všeobecného strojárenstva ZSSR a istý čas viedol aj sovietsky vesmírny priemysel, neboli bezprostredne zverejnené, informovala vo štvrtok stanica Slobodná Európa.

Baklanov bol členom skupiny ôsmich sovietskych činiteľov, ktorí v auguste 1991 uvrhli bývalého sovietskeho vodcu Michaila Gorbačova do domáceho väzenia. Táto skupina - GKČP - sa následne vyhlásila za dočasnú vládu krajiny. Jej členmi boli aj ďalší traja vysokopostavení politickí a vojenskí činitelia.

Michail Gorbačov, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Baklanov bol v tom čase podpredsedom prezidentskej rady pre obranu. Ďalší člen tohto zoskupenia, minister vnútra Boris Pugo, krátko po tom, ako sa puč skončil neúspechom, spáchal samovraždu.

Štátna duma, dolná komora ruského parlamentu, vo februári 1994 udelila amnestiu celkovo desiatim osobám zapojeným do daného prevratu, čím sa ukončil 14-mesačný súdny proces zahŕňajúci obvinenia z velezrady vznesené vojenským oddelením najvyššieho súdu.

Všetci účastníci daného procesu zohrali v súkromnom sektore postkomunistického Ruska rozličné úlohy. Gennadij Janajev, vodca GKČP - prezývaného aj "gang ôsmich" -, ktorý sa v danom čase vyhlásil za dočasného prezidenta ZSSR, zomrel v roku 2010 ako 72-ročný.