Na hlavný obsah

Matovič prišiel pred schválením rozpočtu so zásadnými požiadavkami

Ak koalícia neodsúhlasí reformy, rozpočet zníži o pol miliardy.

Matovič prišiel pred schválením rozpočtu so zásadnými požiadavkami
Na snímke minister financií SR Igor Matovič (OĽANO). Foto: TASR

Súboj o budúcoročný štátny rozpočet môže byť ešte dramatický. Minister financií Igor Matovič (OĽANO) prišiel so zásadnou požiadavkou. Od koalície žiada pred samotným rozpočtom schváliť výdavkové stropy, dlhovú brzdu a dôchodkovú reformu. V takom prípade ponechá objem peňazí na budúci rok nedotknutý. Ak by však parlament reformy neschválil, zníži rozpočet o pol miliardy eur. Téme sa venoval redaktor RTVS Matej Baránek.

Ešte v pondelok (11. 10.) vysielala koalícia signál, že sa na rozpočte dohodla – v stredu (13. 10.) sa kompromis na budúcoročnom prerozdelení štátnych peňazí prekvapivo dostal do iného svetla.

Líder OĽANO žiada, aby parlament, predtým ako o niekoľko týždňov pristúpi ku kľúčovému hlasovaniu o zákone roka, najskôr schválil dôchodkovú reformu, dlhovú brzdu a výdavkové stropy. V takom prípade ponechá rozpočet s deficitom necelých piatich percent. Ak reformy koalícia odmietne, minister chce objem peňazí, s ktorým má štát v budúcom roku hospodáriť, okresať. Výrazne – zhruba o pol miliardy eur.

„Zostáva tam približne 504 miliónov, a to naozaj záleží na tom, ako budú koaliční partneri zodpovední a či prijmeme tie tri zákony alebo neprijmeme,“ avizoval Matovič.

Ak by sa rozpočet ochudobnil o pol miliardy, podľa ministra by si museli ministri opäť uťahovať opasky. „Pri deficite 4,3 percentá nie sú peniaze na ďalšie žiadne špeciálne výdavky,“ dodal.

S opozíciou počítať nemôže

Problémom, ktorý koalícia neúspešne rieši už rok, je dlhová brzda – teda jedna z avizovaných požiadaviek Matoviča. SaS by chcela do ústavných dlhových pravidiel vložiť systém znižovania daní, čo OĽANO odmieta. Liberáli teraz priznávajú, že minister financií im v pondelok na koaličnej rade predniesol svoje požiadavky.

Ako sa celý zápas skončí, je podľa šéfa finančného výboru Mariána Viskupiča nateraz otázne. „Nepredbiehajme, do času schvaľovania rozpočtu v parlamente je dostatok času na to, aby prebiehali rokovania a našlo sa najlepšie riešenie,“ povedal pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Opozícia ministrovi odkazuje, že s ich hlasmi počítať pri rozpočte či dlhovej brzde nemôže. Expremiér a nezaradený poslanec mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini vyhlásil, že jeho strana mu pri jeho bláznovstvách asistovať nebude. „On by od nás chcel žiadať nejakú celospoločenskú dohodu? Tak by to by sa k nám nemohol správať tak, ako sa správa. Pre neho sme mafia, banda, zlodeji.

O rozpočte debatujú v stredu sociálni partneri na tripartite. Vo štvrtok (14. 10.) ho predložia ministrom na vláde a potom poputuje do parlamentu. Kľúčové hlasovanie sa očakáva v priebehu novembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika