Celkové výsledky skríningu: z 2,9 miliónov osôb bolo 36 547 pozitívnych

Do skríningového plošného testovania na ochorenie COVID-19 v termíne od 18. do 26. januára sa zapojilo 2 949 017 ľudí. Pozitívny výsledok malo 36 547 z nich, čo predstavuje 1,24 percenta. Premiér Igor Matovič (OĽANO) o tom informoval v stredu po zasadnutí ústredného krízového štábu. Zhodnotil, že oproti minuloročnému celoplošnému testovaniu v novembri sa situácia z hľadiska percenta pozitívnych zhoršila.

27.01.2021 17:48 , aktualizované: 18:58
debata (170)

Video: Premiér Igor Matovič s ministrami Krajčím a Mikulcom (všetci OĽaNO) po rokovaní vlády a krízového štábu k skríningovému testovaniu.

Testovanie sa zopakuje podľa premiéra v 37 okresoch, ktoré dosiahli pozitivitu vyššiu ako 1,01 percenta. Oproti predbežným výsledkom by sa teda testovanie nemalo opakovať napríklad v Bratislave a Kežmarku, naopak, druhé kolo má byť vo Zvolene a Dolnom Kubíne. Najhorší výsledok v testovaní dosiahol okres Dunajská Streda s pozitivitou 3,3 percenta.

„Táto intervencia bola nevyhnutná a potrebná,“ skonštatoval minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). Poznamenal, že čísla napriek platnému lockdownu neklesajú. Verí, že efekt testovania sa prejaví aj v poklese počtov ľudí v nemocniciach a mŕtvych.

Premiér vyzval aj ľudí s negatívnym výsledkom, aby boli naďalej opatrní. Poďakoval samosprávam a všetkým zložkám, ktoré pomáhali s organizáciou testovania.

Ako priblížil minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO), témami zasadnutia ústredného krízového štábu boli aj možné úpravy COVID automatu, otázka otvárania škôl, spoločný postup členských štátov v boji s pandémiou a novými typmi mutácií nového koronavírusu, ale aj pri súvisiacich témach, ako sú koordinácia voľného pohybu po Európe či očkovacie certifikáty. Podotkol, že ústredný krízový štáb sa po prvý raz uskutočnil online formou.

Krajčí opäť odporučil nosenie respirátorov v MHD. V stiesnených priestoroch alebo hromadných prostriedkoch radí obmedziť aj telefonovanie a rozprávanie. Matovič avizoval, že kontaktuje predstaviteľov najväčších obchodných reťazcov, aby pre svojich zákazníkov zabezpečili respirátory FFP2 a predávali ich bez marže.

Minister zdravotníctva je podľa svojich slov sklamaný, že Úrad verejného zdravotníctva SR „dávno“ nepoužíva slovenské testy na rozpoznanie britskej mutácie nového koronavírusu. Hlavný hygienik SR Ján Mikas ho však informoval, že všetko je už pripravené, začať využívať by ich mohli čoskoro.

© Autorské práva vyhradené

170 debata chyba
Viac na túto tému: #skríning