Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Európska lieková agentúra začína hovoriť už o druhej generácii vakcín proti koronavírusu
Zdielať na

Európska lieková agentúra začína hovoriť už o druhej generácii vakcín proti koronavírusu

BRUSEL / Európska lieková agentúra schválila použitie vakcíny AstraZeneca pre všetky vekové skupiny. Na Slovensku sa ňou doteraz očkujú len ľudia do 55 rokov. Úrad však vydal upozornenie, že množstvo dôkazov v súvislosti s jej bezpečnosťou pre starších ľudí je nižšií ako pri iných vakcínach. Zároveň EMA potvrdila, že do konca marca bude s najväčšou pravdepodobnosťou schválená štvrtá vakcína proti koronavírusu, od spoločnosti Johnson and Johnson.

Európska lieková agentúra, vzhľadom k mutáciám, začína hovoriť už o druhej generácii vakcín proti koronavírusu. Tie by ale mala schváliť oveľa rýchlejšie. "Keďže v súčasnej dobe máme k dispozícii viac poznatkov o protikoronavírusových očkovacích látkach, budeme schopní schváliť zmenené vakcíny bez potreby ďalších rozsiahlych klinických štúdií," vyhlásil Hans-Georg Eichle z Európskej liekovej agentúry.

Európska lieková agentúra pripomína, že v súčasnosti ju už požiadalo 26 výrobcov o vedecké poradenstvo vrátane Sputnika V. Nejde však o posudzovanie schválenia alebo registráciu. V takomto proceste sú zatiaľ iba spoločnosti Curevac a Novavax. Najďalej je Johnson and Johnson, ktorú schvália o niekoľko týždňov. "Naša vakcína je jednodávková a sme si istí, že hneď po schválení budeme schopní dodať do konca roka 200 miliónov dávok do EÚ," uviedol viceprezident Johnson and Johnson Paul Stoffels.

Výrazné navýšenie dodávok sa očakáva od spoločnosti AstraZeneca. Doteraz vyrába 100 miliónov dávok, od apríla to bude 200 miliónov dávok mesačne."Chcem vás uistiť, že navyšujeme výrobu a v prvom polroku budeme najväčším dodávateľom v Európskej únii. Podľa najnovších štúdií chráni vakcína pred hospitalizáciami na 94% už po prvej dávke," informoval generálny riaditeľ spoločnosti Pascal Soriot.

"Naše štúdie naznačujú, že druhá dávka bude môcť byť aj polovičná a zároveň bude vakcína rovnako účinná. To by znamenalo navýšenie dodávok do Európskej únie," skonštatoval generálny riaditeľ spoločnosti Moderna Stéphane Bancel.

Spoločnosť Pfizer/Biontech zas spustila testovanie vakcíny pre deti a tehotné ženy. Pokiaľ dopadne štúdia dobre, k dispozícii by mohli byť ešte ten rok."V Európskej únii si plníme naše záväzky, do konca roka dodáme 500 miliónov dávok," povedala prezidentka skupiny Pfizer Angela Hwang.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy