Na hlavný obsah

Biden vyzval Američanov na jednotu, kritizoval rozhodnutia Najvyššieho súdu

Hovoril aj o epidémii zbraňového násilia.

Biden vyzval Američanov na jednotu, kritizoval rozhodnutia Najvyššieho súdu
Na snímke vpravo prezident USA Joe Biden a jeho príhovor počas Dňa nezávislosti. Foto: SITA/AP

Americký prezident Joe Biden vyzval v pondelok (4. 7.) Spojené štáty na jednotu vo vystúpení pri príležitosti Dňa nezávislosti, ktorého oslavy zatienila hromadná streľba počas sprievodu na predmestí Chicaga. Píše o tom agentúra AFP.

Biden v príhovore na podujatí pre rodiny vojakov v Bielom dome uviedol, že je presvedčený, že krajina prekoná súčasné „znepokojujúce“ obdobie.

„Ekonomika rastie, no nie bez bolesti. Sloboda je terčom útoku, a to tu aj v zahraničí,“ povedal Biden. „V posledných dňoch sa objavili dôvody domnievať sa, že táto krajina sa pohybuje vzad, že sloboda čelí obmedzeniu. Že práva, o ktorých sme si mysleli, že sú zaručené, už zaručené nie sú.“

Šéf Bieleho domu sa zmieňoval o verdiktoch Najvyššieho súdu, ktoré zrušili federálnu ochranu práva na interrupciu. Tiež rozšírili právo nosiť strelné zbrane na verejnosti a obmedzili schopnosť vlády bojovať proti klimatickej zmene.

„Viem, že to môže byť vyčerpávajúce a znepokojujúce, no dnes večer chcem, aby ste vedeli, že sa cez toto všetko dostaneme,“ dodal.

Biden sa predtým vyjadril k streľbe v meste Highland Park v štáte Illinois, pri ktorej útočník zabil šiestich ľudí a ďalších vyše 30 zranil. Podozrivého o niekoľko hodín neskôr zadržala polícia.

Americký prezident odsúdil tento „nezmyselný“ násilný čin. Vyhlásil, že bude naďalej bojovať proti tomu, čo označil za „epidémiu násilia páchaného zbraňami“ v Spojených štátoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet