17.5.2021 12:39 | Bezpečnosť

Polícia spúšťa „masívnu“ kampaň proti on-line podvodom. Pomôže aj prezidentka

Zdroj: Polícia SR

Každý týždeň upozorní na inú podvodnú schému.

Policajný zbor dnes ohlásil začiatok osemtýždňovej osvetovej kampane zameranej na prevenciu proti on-line podvodom na internete. „Počas jedného týždňa bude na sociálnych sieťach polície komunikovaný konkrétny typ on-line podvodu – každý deň inou formou s dôrazom na interakciu s verejnosťou,“ uvádzajú strážcovia zákona.

Kampaň pobeží na Facebooku aj Instagrame. Každý týždeň bude mať svojho ambasádora v podobe známej osobnosti. V prvom týždni je to prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová.

Prezidentka upozorňuje na typ podvodu, pri ktorom sa internetoví záškodníci vydávajú za známu osobnosť alebo spoločnosť a v jej mene usporadúvajú falošné súťaže. Cieľom je získať informácie o platobnej karte obete a využiť ich na krádež finančných prostriedkov. Rovnakým spôsobom v minulosti zlodeji zneužili identitu práve aj Zuzany Čaputovej.

Tento typ podvodu sme bližšie popísali v staršom článku. Nebezpečný je najmä tým, že v mnohých prípadoch sú zneužívané aj menej známe lokálne podniky či predajcovia. Pri nich je ťažšie odlíšiť originál od kópie, nakoľko takíto predajcovia spravidla nemajú overený profil na sociálnej sieti (modrý odznak pri názve).

Nebuďte ticho, oznámte to

„Každý deň sa dozvedáme od občanov, ako sa ich niekto pokúša cez internet podviesť o nemalé finančné prostriedky. Je v prvom rade dôležité, aby sa obete takýchto trestných činov nezdráhali a išli na najbližší policajný útvar celú vec nahlásiť,“ uvádza policajný prezident Peter Kovařík.

Zároveň však priznáva, že neraz je takmer nemožné postihnúť tisícky kilometrov vzdialeného páchateľa.

Čítajte aj Súťaž Visy na webe je príkladom, ako sa to nemá robiť. Číslo karty chce podobne...

„Vhodné časti preventívnej kampane sa v budúcnosti stanú súčasťou odborných prednášok policajných preventistiek a preventistov pre žiakov základných škôl II. stupňa, stredoškolákov, seniorov používajúcich moderné technológie a ďalšie ohrozené skupiny,“ dopĺňa zbor k budúcim benefitom kampane.

Polícia nespresnila všetky typy podvodov, na ktoré bude najbližšie týždne poukazovať. Okrem spomenutého podvodu má byť medzi nimi aj hľadanie lásky cez internet a falošní zahraniční (napríklad) vojaci, ktorí sa z novej známosti snažia vylákať peniaze.

Pripomeňme, že špecificky téme súťaženia na sociálnych sieťach sme sa podrobne venovali aj v našom prehľadovom článku. Pokiaľ sa vám nechce čítať, o všetkých radách a trikoch podvodníkov si môžete vypočuť aj v našom technologickom podcaste SHARE:

Všetky diely našich podcastov sú dostupné cez platformy Apple Podcasts, Google Podcasts, Spotify alebo Deezer. Prihláste sa na ich odber!