Nemecko svojmu spojencovi z NATO Estónsku odmieta vydať povolenie na vývoz zbraní nemeckej proveniencie na Ukrajinu. Napísal to americký denník The Wall Street Journal (WSJ). Pobaltská krajina pritom chce Ukrajinu vojensky podporiť v čase, keď sa Kyjev pripravuje na možnú ruskú inváziu.

Nemecký rezervovaný postoj voči vojenskej pomoci Ukrajine je v protiklade ku krokom niektorých iných spojencov, vrátane Českej republiky, ktorí sa snažia Kyjev podporiť aj dodávkami zbraní alebo munície. Americké ministerstvo zahraničia tento týždeň dalo súhlas Litve, Lotyšsku a Estónsku na dodávky rakiet a ďalších zbraní americkej výroby Ukrajine.

Nemecko nechce dodávať zbrane Ukrajine

Nemecký kancelár Olaf Scholz dnes na tlačovej konferencii povedal, že Nemecko v posledných rokoch nepodporovalo vývoz smrtonosných zbraní. Už v utorok Scholz na otázku novinárov potvrdil, že Nemecko nechce dodávať zbrane na Ukrajinu.

„Nemecká vláda v tejto záležitosti už roky zastáva rovnakú stratégiu. Jej súčasťou je aj to, že nebudeme exportovať žiadne zbrane,“ povedal.

O odmietavom postoji Nemecka k dodávkam zbraní na Ukrajinu svedčili aj pondelkové lety britskej armády s nákladom ľahkých protitankových zbraní do Kyjeva. Britské letectvo namiesto priamej trasy cez nemecký vzdušný priestor zvolilo okľuku cez Dánsko.

Ďalšie dôležité správy

KK56 Štrasburg - Francúzsky prezident Emmanuel Macron vystupuje v pléne Európskeho parlamentu, kde predstavil priority predsedníctva svojej krajiny v Rade EÚ, ktoré sa začalo 1. januára, 19. januára 2022 v Štrasburgu. FOTO TASR/AP
French President Emmanuel Macron delivers a speech at the European Parliament Wednesday, Jan. 19, 2022 in Strasbourg, eastern France. (AP Photo/Jean-Francois Badias)
Neprehliadnite

Podkopal Macron úsilie členov aliancie NATO v otázke Ruska?

Estónsku ako tretej krajine Berlín odmieta povoliť zaslanie ťažkých zbraní Ukrajine, pretože pochádzajú z Nemecka, uviedol WSJ s odvolaním sa na estónskych a nemeckých predstaviteľov.

Túto otázku podľa amerického denníka vnímajú západní experti na bezpečnostnú politiku a Ukrajina ako skúšku Berlína, pokiaľ ide o politiku presunu zbraní v čase silnejúcej krízy v Európe.

Ukazuje to tiež na obtiažnosť zjednotiť sa na spoločnej reakcii voči požiadavkám a krokom Ruska, ktoré pri svojich hraniciach s Ukrajinou av Bielorusku rozmiestnilo desaťtisíce vojakov. Kyjev aj niektoré západné krajiny tvrdia, že sa Moskva pripravuje na možnú inváziu.

„Nemecko veľmi váha s dodávkami k nám,“ potvrdil WSJ ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov.

Dlhodobá stratégia

Nemeckí predstavitelia sa zase podľa WSJ odvolávajú na dlhodobú politiku, pokiaľ ide o vývoz zbraní do krízových regiónov.

„Zásada kontroly vývozu zbraní je stále rovnaká, či už pochádzajú priamo z Nemecka, alebo z tretích krajín, a žiadne povolenie v tejto fáze nebolo vydané,“ uviedol podľa WSJ nemenovaný hovorca nemeckej vlády.

„V tejto chvíli nemožno odhadnúť výsledok procesu,“ dodal zdroj.

Estónsky vládny zdroj povedal, že vláda v Talline sa stále snaží Nemecko presvedčiť, aby svoj postoj zmenilo.

„Dúfame, že povolenie od Nemecka dostaneme,“ povedal podľa WSJ poradca estónskeho ministerstva obrany Kristo Enn Vaga.

Ďalšie dôležité správy

KK49 Brusel - Na archívnej snímke z 20. otkóbra 2021 šéf Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg hovorí počas tlačovej konferencie v Bruseli. Šéf Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg v pondelok 15. novembra 2021 varoval Moskvu pred
Neprehliadnite

NATO odmietlo požiadavku Ruska. Jednotky z Bulharska a Rumunska nestiahne