Nezhody medzi Kličkom a Zelenským sú dlhodobé. Naposledy ich prehĺbil prípad zamknutého krytu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok nariadil kontrolu všetkých protileteckých krytov v krajine. Vedie ho k tomu správa, že vo štvrtok pri vlne ruských útokov zahynuli dve ženy a deväťročné dievča, ktoré sa nedostali do zatvoreného krytu. Incident na Ukrajine vyvolal vlnu rozhorčenia a podľa agentúry Reuters ďalej prehĺbil roztržku medzi Zelenským a kyjevským starostom Vitalijom Kličkom, ktorí sa od začiatku vojny niekoľkokrát verejne stretli kvôli názorovým nezhodám.

03.06.2023 11:02 , aktualizované: 13:16
Vitalij Kličko Foto: ,
Starosta Kyjeva Vitalij Kličko stojí v obytnej budove zničenej dronom, na ktorú dopadol počas ruského nočného útoku v Kyjeve 8. mája 2023
debata (39)

Zelenskyj nariadil ministerstvu strategického priemyslu a ministerstvu vnútra, aby vykonali úplný audit všetkých ochranných štruktúr na Ukrajine. Už vo štvrtok uviedol, že kryty musia byť neustále prístupné a že za ich prevádzku a dostupnosť zodpovedajú miestne úrady.

Kličko na piatkovom zasadnutí vedenia hlavného mesta pripustil, že za incident nesie určitú zodpovednosť, zároveň však uviedol, že vinní sú aj iní – najmä spojenci ukrajinského prezidenta.

Prezidentka Čaputová v kryte v Kyjeve

Video

Výdavky na kryty v kyjevských štvrtiach, ktoré vedú z väčšej časti príslušníci Zelenského strany Sluha národa, sú podľa neho „krajne neuspokojivé“. Zodpovedná je aj mestská vojenská správa, ktorú vedie prezidentom menovaný človek, povedal Kličko.

Medzi oboma politikmi panujú nezhody dlhodobo. Zelenskyj napríklad vlani v novembri Klička kritizoval za jeho prácu pri zriaďovaní núdzových prístreškov pre ľudí, ktorí sú kvôli ruským útokom bez elektriny a tepla.

Rusko v máji aj v prvých júnových dňoch zintenzívnilo raketové útoky na ukrajinskú metropolu. Úder v noci na štvrtok si vyžiadal život deväťročného dievčaťa, jej matky a ďalšie ženy.

Podľa ukrajinských médií sa ženy s dievčaťom a ďalšími ľuďmi snažili dostať do protileteckého krytu v kyjevskej Desňanskej štvrti, ale nikto im neotvoril. Na miesto potom dopadli zrejme trosky jednej z rakiet, ktoré odpálilo Rusko.

Kličko po tragédii uviedol, že nariadil vedúcim mestských častí, aby okamžite skontrolovali, či sú všetky kryty v Kyjeve prístupné. Ruskojazyčný server BBC však uviedol, že sa v niektorých ukrajinských mestách vrátane Kyjeva od polovice tohtoročného mája hromadia sťažnosti obyvateľov ohľadom zatvorených krytov.

ukrajina Čítajte viac Nedostali sa do zamknutého krytu? Chýbali im sekundy? Smrť ľudí v Kyjeve vyšetrujú

Pätina krytov je nepoužiteľná

Ukrajinské úrady po kontrole zhruba 5-tisíc protileteckých krytov zistili, že asi pätina z týchto priestorov nie je použiteľná, uviedol web Ukrajinska pravda. Šéf ukrajinského ministerstva vnútra Ihor Klymenko povedal, že skontrolovaných zatiaľ bolo vyše 4 800 krytov. „Zatvorených bolo 252 objektov civilnej ochrany, nepoužiteľných ich bolo 893,“ citovalo ho ministerstvo.

Revíziu podľa Klymenka vykonáva viac ako 5 300 záchranárov, policajtov a ďalších predstaviteľov ukrajinských úradov. Tí všetky nedostatky popísali a záznamy odovzdali príslušným orgánom, ktoré majú urobiť nápravu.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Vitalij Kličko #Volodymyr Zelenskyj