Česká republika vyzvala Rusko, aby do štvrtka 12.00 h SELČ umožnilo návrat všetkých vyhostených zamestnancov českej ambasády v Moskve. V stredu to na brífingu uviedol nový český minister zahraničných vecí Jakub Kulhánek po stretnutí s ruským veľvyslancom v ČR Alexandrom Zmejevským.

Kulhánek podľa vlastných slov Zmejevskému vysvetlil, že recipročné vyhostenie 20 zamestnancov českej ambasády v Moskve je neprimeranou reakciou, ktorá „de facto paralyzovala fungovanie našej ambasády". Moskva tak reagovala na sobotňajšie vypovedanie 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, ktoré však podľa Kulhánka "ničím neohrozilo" jej fungovanie.

Národná rada Slovenskej republiky (NR SR) pri príležitosti 25. výročia Nežnej revolúcie usporiadala vo štvrtok 13. novembra 2014 panelovú diskusiu pre študentov univerzít, vysokých a stredných škôl Slovenska. Na snímke predseda Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky Jan Hamáček počas diskusie 13. novembra 2014 v Bratislave.  FOTO TASR - Martin Baumann
Neprehliadnite

Česko je pripravené vyhostiť aj všetkých ruských diplomatov, vyhlásil Hamáček

Šéf českej diplomacie v tejto súvislosti Zmejevskému tlmočil protest českej vlády a vyzval Rusko, aby umožnilo návrat všetkým vyhosteným zamestnancom ambasády v Moskve. V opačnom prípade Kulhánek rozhodne o „znížení stavu pracovníkov na ambasáde Ruskej federácie tak, aby zodpovedal súčasnému stavu na českom veľvyslanectve v Moskve". S týmto rozhodnutím súhlasia aj český premiér Andrej Babiš a prezident Miloš Zeman, dodal Kulhánek.

Česko sa rozhodlo vyhostiť 18 ruských diplomatov v súvislosti s výbuchmi v areáli muničného skladu vo Vrběticiach z roku 2014, z ktorých sú dôvodne podozriví dvaja ruskí agenti. Vyhostení zamestnanci ruskej ambasády sú podľa českých úradov napojení na ruské tajné služby. Z Prahy v pondelok popoludní odleteli ruským vládnym špeciálom. Medzi 20 vyhostenými českými diplomatmi je aj Luboš Veselý, zástupca českého veľvyslanca Vítězslava Pivoňku.