Na hlavný obsah

Argentínsku viceprezidentku odsúdili na šesť rokov väzenia za korupciu

Podľa jej slov sa stala obeťou "justičnej mafie".

Argentínsku viceprezidentku odsúdili na šesť rokov väzenia za korupciu
Argentínska exprezidentka a terajšia viceprezidentka Cristina Fernándezová Kirchnerová. Foto: TASR/AP

Argentínsky súd v utorok (6. 12.) uznal vinnou argentínsku viceprezidentku Cristinu Kirchnerovú z korupcie a uložil jej trest odňatia slobody na šesť rokov.

Súd tiež Kirchnerovej doživotne zakázal zastávať verejnú funkciu. Informovali o tom agentúry AFP a AP.

Argentínsku exprezidentku Kirchnerovú odsúdili za podvod, v rámci ktorého sa spreneverila miliarda dolárov skrz pochybných verejných zákaziek počas jej pôsobenia vo funkcii prezidentky v rokoch 2007 až 2015.

Súd zároveň zamietol obvinenie voči argentínskej viceprezidentke z vedenia zločineckej skupiny, za čo jej hrozil trest odňatia slobody na 12 rokov väzenia.

Rozsudok nie je právoplatný, kým súd nerozhodne o Kirchnerovej odvolaniach. Tento súdny proces tak podľa AP môže trvať ešte niekoľko rokov. Viceprezidentka obvinenia z korupcia rázne a odmieta a zatiaľ disponuje imunitou voči zatknutiu.

Argentínska viceprezidentka po vyhlásení rozsudku oznámila, že vo voľbách v roku 2023 sa nebude uchádzať o priazeň voličov. „Nebudem kandidovať ani za senátorku, ani za poslankyňu či prezidentku,“ uviedla v príspevku na sociálnej sieti. Podľa jej slov sa stala obeťou „justičnej mafie“.

Kirchnerová je prvou argentínskou viceprezidentkou, ktorú odsúdili počas výkonu funkcie, všíma si AP.

Jej priaznivci vyhlásili, že v prípade jej odsúdenia ochromia krajinu. V Argentínskej metropole Buenos Aires sa jej podporovatelia po vyhlásení rozsudku začali postupne zhromažďovať a za hlasného skandovania a bubnovania smerovali k budove federálneho súdu, píše AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet