Ľudia sa v Prahe naposledy rozlúčili s režisérom Dušanom Kleinom

V pražskej štvrti Strašnice sa verejnosť v piatok naposledy rozlúčila s filmovým režisérom a scenáristom Dušanom Kleinom, pochádzajúcim zo Slovenska. Zomrel 9. januára vo veku 82 rokov. Správu priniesol český portál Novinky.cz.

21.01.2022 17:18
dušan klein Foto:
Filmový režisér a scenárista Dušan Klein zomrel vo veku 82 rokov.
debata

Podľa syna Davida filmár podľahol dlhej chorobe v jednej z pražských nemocníc. Na rozlúčku do krematória prišli okrem iných Jaroslav Uhlíř, Zlata Adamovská, Miroslav Donutil, riaditeľ Českej televízie Petr Dvořák či Kleinov študent a režisér Jiří Strach (filmy Anjel Pána).

Strach vo svojom smútočnom príhovore zdôraznil Kleinovu ľudskosť a empatiu. „Aj mlčať s Dušanom bolo väčšou školou než desiatky hodín teoretických prednášok,“ povedal.

Zo záznamu prehovorili herci Pavel Kříž, Viktor Preiss, Pavel Zedníček a Miroslav Donutil, režisér a spisovateľ Patrik Hartl alebo prezident Hereckej asociácie Ondřej Kepka. O hudobný sprievod sa osobne postaral skladateľ a klavirista Petr Malásek.

dušan klein Čítajte viac Ako svet prišiel o láskavého režiséra Dušana Kleina. Reaguje Milan Kňažko aj Pavel Kříž

Strach novinárom pred krematóriom povedal: „Obsadzoval ma do rôznych malých rolí blbcov. Ako študenti na FAMU sme sa od neho naučili nielen to, ako sa filmuje, ale snažili sme sa z neho nasať charizmu ľudskosti, ktorá je potrebná k filmom, ktoré tvorcu prežijú.“

Klein sa najviac preslávil sériou komediálnych filmov o „básnikoch“ v 80. rokoch 20. storočia. Prvým bol film Ako svet prichádza o básnikov a posledným, šiestym Ako básnici čakajú na zázrak (2016).

Okrem básnikov nakrútil napríklad satiru Dobří holubi se vracejí s Milanom Kňažkom, Vážení přátelé, ano, Andělské oči a tiež seriály Hříchy pro pátera Knoxe podľa predlohy Josefa Škvoreckého, Strážce duší, Manželská tonutí či Cukrárna.

Herec Pavel Kříž vo filme Ako básnici čakajú na zázrak. Čítajte viac Zomrel otec básnických komédií Dušan Klein. Ktorý z jeho filmov máte najradšej?

Dušan Klein sa narodil tesne pred vypuknutím druhej svetovej vojny, 27. júna 1939, v Michalovciach. Vzhľadom na židovský pôvod sa musel počas vojny skrývať, časť detstva prežil v koncentračnom tábore Terezín a len o vlások unikol transportu smrti. Bol jedným z posledných sto židovských detí, ktoré nestihli nacisti z terezínskeho geta odsunúť v transportoch smrti.

debata chyba
Viac na túto tému: #Dušan Klein