Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Fico sa rozohnil pre kampaň NATO: List pre Stoltenberga s jasným odkazom! Hovorí o poškodzovaní opozície

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

BRATISLAVA – Šéf Smeru-SD Robert Fico nezostal iba pri slovách. Už cez víkend upozornil na pripravovanú kampaň NATO. Považuje ju totiž za zásah do volebnej kampane na poškodenie opozície. Obrátil sa dokonca aj na samotného šéfa Severoatlantickej aliancie Jensa Stoltenberga a adresoval mu list.

Video: Smer odmieta, aby na Slovensku prebiehala údajná kampaň na pomoc propagácie NATO pred voľbami

Smer odmieta, aby na Slovensku prebiehala údajná kampaň na pomoc propagácie NATO pred voľbami (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Fico sa v liste posťažoval na pomery, ktoré podľa neho aktuálne na Slovensku panujú a Stoltenberga žiada o zrušenie verejnej súťaže, ktorú NATO vyhlásilo na kampaň. „Vážený pán generálny tajomník NATO, milý Jens, dovolím si toto oslovenie, pretože sme sa ako premiéri a predsedovia ľavicových strán stretli opakovane. Jens, vitaj dnes na Slovensku, ktoré sa doslova zmieta v kríze demokracie, právneho a sociálneho štátu. Je veľmi pravdepodobné, že oficiálne slovenské miesta urobia všetko preto, aby sa tento otvorený list k Tebe nikdy nedostal. To mi však ako predsedovi najsilnejšej opozičnej parlamentnej strany na Slovensku nemôže zabrániť, aby som Ťa ako generálneho tajomníka NATO požiadal o zrušenie verejnej súťaže, ktorú NATO vyhlásilo na kampaň určenú pre Slovensko s názvom ´Why Ukraine Matters´ (RFP 2023-60745). Táto NATO kampaň je plánovaná na leto 2023 a plne zapadá do volebnej kampane pre predčasné parlamentné voľby konajúce sa 30. septembra 2023,“ píše v ňom.

 

Otvorený list generálnemu tajomníkovi NATO p. Jensovi Stoltenbergovi pri príležitosti jeho návštevy Slovenskej republiky...

Posted by Robert Fico on Tuesday, June 6, 2023

„NATO v príslušných dokumentoch výslovne odmieta použitie svojej značky na túto kampaň a žiada orientovať kampaň na ľudí v konkrétnych vekových kategóriách mimo hlavného mesta Bratislavy, ktorí majú iný názor na vojenskú pomoc Ukrajine ako má prezidentka SR, jej dočasná vláda a zdevastovaná vládna koalícia. Aj posledný politický laik chápe, že ide o kampaň NATO proti opozícii,“ pokračuje.

Podľa jeho slov ide o bezprecedentný zásah NATO do predvolebnej kampane v suverénnej krajine. „Kampaň je opozíciou vnímaná ako prekročenie všetkých červených čiar s devastačnými účinkami pre obraz NATO na Slovensku, ktorý bol v ostatných troch rokoch vážne poškodený. Za týchto okolností je zrušenie tejto kampane, resp. jej preloženie po konaní parlamentných volieb jediným solídnym riešením zodpovedajúcim duchu demokracie a úcty k samostatnému suverénnemu štátu, ktorý chceme aj naďalej na Slovensku budovať,“ uzavrel.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Zobraziť galériu (3)
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg  (Zdroj: TASR/AP Photo/Olivier Matthys)

Rezorty obrany aj diplomacie to odmietajú

Na pripravovanú kampaň NATO upozornil Robert Fico už cez víkend. Ministerstvo zahraničných aj ministerstvo obrany však špekulácie o tom, že NATO chce cez svoju kampaň zasahovať do volebného procesu a ovplyvňovať septembrové parlamentné voľby, odmietli. Rezorty deklarujú, že ide o štandardnú kampaň, podobné aktivity sa konajú vo viacerých krajinách. Nevnímajú ju ako problematickú či idúcu proti záujmom Slovenska, ale označili túto aktivitu za prínos.

"Členstvo v NATO patrí medzi dlhodobé priority našej zahraničnej a bezpečnostnej politiky. Je to garancia bezpečnosti a teda aj štátnosti Slovenskej republiky. Kampaň preto nevnímame ako problematickú, či idúcu proti záujmom Slovenska," reagoval komunikačný odbor MZVEZ.

NATO
Zobraziť galériu (3)
NATO  (Zdroj: Getty Images)

NATO organizuje na Slovensku komunikačnú kampaň s názvom Why Ukraine Matters/Prečo na Ukrajine záleží, ktorou chce podľa MO a MZVEZ posilniť povedomie verejnosti o prínose členstva NATO pre bezpečnosť SR, uistiť verejnosť o schopnosti NATO posilňovať bezpečnosť SR a zvýšiť informovanosť o význame udržania podpory Ukrajiny pre bezpečnosť SR. "Ide o štandardnú kampaň, ktorá je súčasťou dlhodobej kampaňovej politiky Severoatlantickej aliancie," zdôraznil rezort slovenskej diplomacie s tým, že v minulosti sa v členských štátoch vrátane Slovenska konala kampaň WeAreNATO/MySmeNATO.

"Odmietame akékoľvek konšpirácie o tom, že NATO chce ovplyvňovať voľby na Slovensku. Ide o exkluzívne spoločenstvo štátov, ktoré si ctí slobodu, demokraciu a medzinárodné právo. Za svoju viac ako 70-ročnú existenciu Aliancia nikdy do nijakých volieb nevstupovala a určite to nebude meniť," uviedli z komunikačného odboru ministerstva obrany. Zdôraznili tiež, že budúcnosť Slovenska je našou spoločnou zodpovednosťou. "Na ňu vyzývame celé politické spektrum, najmä tých, ktorí sa všemožne snažia premeniť akúkoľvek informáciu na nástroj šírenia strachu," doplnil rezort obrany s tým, že takéto kroky sú hazardom s hodnotovými piliermi štátnosti SR.

Viac o téme: KampaňOtvorený listRobert FicoNATOJens Stoltenberg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu