Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Finančné predsavzatia na rok 2022: Experti vysvetľujú, ako ušetriť
Zdielať na

Finančné predsavzatia na rok 2022: Experti vysvetľujú, ako ušetriť

SLOVENSKO / Pokračujúca pandémia a rastúca vlna zdražovania nútia mnohých Slovákov siahnuť po novoročných predsavzatiach. Kým tie bežné, ako pokus o chudnutie, pravidelné cvičenie alebo skoncovanie s fajčením, často stroskotajú po niekoľkých dňoch, pri peniazoch by mohlo odhodlanie vydržať o čosi dlhšie.

Šetriť sa vypláca a do obchodu treba chodiť sýty

Keď už siahnuť po nejakom záväzku, mali by sme ho dokázať splniť. Vo finančnej oblasti máme na výber. "Predsavzatia môžeme napĺňať buď pravidelne alebo jednorazovo," vysvetlil finančný expert OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik. V prvom prípade by sme sa mali pokúsiť na týždennej alebo mesačnej báze kontrolovať výdavky. "Vedieť kam a koľko svojich peňazí míňam, aby som zistil, kde môžem prípadne ušetriť alebo koľko by mi malo zostávať peňazí každý mesiac", povedal Búlik. 

Užitočné je dať si predsavzatia súvisiace napríklad aj s nákupmi a do potravín sa vybrať nielen s peňaženkou a nákupnou taškou. "Ak do obchodov, tak s dobrým nákupným zoznamom a hovorí sa, že by sme nemali do obchodov chodiť ani hladní, pretože vtedy väčšinou kúpime to, čo nepotrebujeme alebo nechceme", vysvetlila analytička spoločnosti WOOD & Company Eva Sadovská. 

Bežný účet za šesť eur je priveľa

O niečo menej práce je s jednorazovými úlohami. Raz ročne by sme si mohli skontrolovať napríklad majetkové poistky či poplatok za bežný účet. "Ak ma stojí viac ako 3 eurá, povedzme 6 alebo 7 eur, je to naozaj príliš veľa na to, čo dnes trh ponúka", informoval Búlik. Už pri splnení jednoduchých podmienok ho totiž môžeme mať aj zadarmo.

Návrat ku skromnému štýlu života môže byť realitou

"Ak nejaké predsavzatia budú efektívne a splniteľné, tak sú to možno tie z balíka ekonomických predsavzatí," ozrejmila sociologička Silvia Porubänová. Možno sa stačí len trochu uskromniť. Pre tých s tenšou peňaženkou je to nevyhnutnosť a pre iných možno životný štýl.

Nie je vylúčené, že aj novoročné predsavzatia pohltia vlna retro a návrat k minimalizmu, na ktoré boli zvyknuté generácie našich rodičov či starých rodičov. "Práve taký istý návrat k tomu, čo je nevyhnutné a čo je pre nás kľúčové a zásadné, môže byť jedným z pozitívnych benefitov po pandémii," na záver dodala Porubänová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy