Na hlavný obsah

Členovia NATO podpísali prístupové protokoly Fínska a Švédska

Ratifikácia môže trvať niekoľko mesiacov.

Členovia NATO podpísali prístupové protokoly Fínska a Švédska
Na snímke zľava minister zahraničných vecí Fínska Pekka Haavisto, šéf NATO Jens Stoltenberg a líderka diplomacie Švédska Ann Lindeová. Foto: ČTK/AP

Zástupcovia 30 členských krajín Severoatlantickej aliancie (NATO) v utorok (5. 7.) podpísali protokol o pristúpení Fínska a Švédska, čím urobili zásadný krok k ich prijatiu do Aliancie. Oznámil to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Dodal, že obe krajiny budú prínosom pre bezpečnosť Aliancie.

Aby sa obe krajiny stali členmi, musia prístupový dokument ratifikovať všetky členské štáty, čo môže trvať niekoľko mesiacov. Helsinki a Štokholm sa rozhodli pre vstup pre obavy z dosahov ruskej invázie na Ukrajinu, Moskve sa ich rozhodnutie nepáči.

„Je to naozaj historická chvíľa pre Fínsko, pre Švédsko a aj pre NATO,“ vyhlásil po podpise dokumentu Stoltenberg. Zdôraznil, že oba štáty dlhodobo s Alianciou vojensky spolupracujú a zdieľajú spoločné hodnoty.

Aby sa obe škandinávske krajiny stali členmi NATO, musia prístupové dokumenty všetky aliančné štáty ratifikovať, čo môže trvať niekoľko mesiacov. Otázky v tomto smere vzbudzuje prístup Turecka, ktoré si vynútilo splnenie svojich požiadaviek spojených s kurdskými členmi skupín, ktoré Ankara označuje za teroristické.

Lídri oboch krajín sa s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom na samite v Madride minulý týždeň dohodli, že výmenou za splnenie podmienok, medzi ktorými Erdogan spomína vydanie desiatok Kurdov, Turecko nebude blokovať ich prístup.

V utorok dali ministri zahraničia oboch škandinávskych štátov najavo, že sú presvedčení o tom, že dohodu s Ankarou naplnia. O tom, či ich krajiny pracujú na vydávaní Kurdov, ako požaduje Erdogan, však nechceli hovoriť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet