Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Polícia proti demonštrantom zasiahla. Uvoľnila cestu a protestujúci plánujú pokračovať aj v piatok
Zdielať na

Polícia proti demonštrantom zasiahla. Uvoľnila cestu a protestujúci plánujú pokračovať aj v piatok

BRATISLAVA / Pred Prezidentským palácom v Bratislave protestujú opäť nespokojní ľudia. Dôvodom má byť novela zákona zvýhodňujúca očkovaných, ktorú prezidentka Zuzana Čaputová podpísala v pondelok 26. júla. Polícia situáciu monitoruje. Po blokáde hraníc a parlamentu tak ide o ďalší protest zameraný proti nariadeniam v boji s pandémiou.

Po viac než 13.tich hodinách od začiatku protestu polícia zasiahla. Ťažkoodenci s ďalšími príslušníkmi ozbrojených síl uvoľnili podchod pod Hodžovým námestím. Napriek tomu, že samotný protest nebol ohlásený, demonštranti plánujú pokračovať v piatok ráno. Niektorí plánujú pred Prezidentským palácom spať.

Viceprezident Policajného zboru Róbert Bozalka uviedol, že polícia vyriešila situáciu tým, že odklonila dopravu. Polícia aj naďalej situáciu monitoruje aj pomocou bezpečnostných kamier, ktoré chce využiť v následnom dokazovaní priestupkov. Verejné zhromaždenie nebolo podľa polície oznámené. "Mám informáciu, že došlo k jednému poškodeniu vozidla," povedal riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Viliam Adamec. Ďalšie delitky príslušníci zákona zatiaľ neevidujú. Ako uviedol krajský policajný riaditeľ, zákonné limity nepovoľujú voči protestantom zakročiť. "Myslím si, že toto nie je zmysel aby sme ich tu naháňali po námestí... Keby tam prišlo 10 000 ľudí tak čo s nimi spravíte," poznamenal Adamec. Požiadavka o ochranu Prezidentského paláca prišla priamo z kancelárie prezidentky.  "Došlo k jednému poškodeniu motorového vozidla, kde osoba účastná na proteste rozbila okno na osobnom aute. Táto osoba bola zadržaná," poznamenal.

Adamec dodal, že hoci zhromaždenie nebolo ohlásené, Ústava SR garantuje, že sa môže uskutočniť, pokiaľ sa koná v pokojnom duchu. "Budeme identifikovať zo sociálnych sietí zvolávateľa, aby sme ho vedeli oznámiť na okresný úrad za priestupok, že si nesplnil oznamovaciu povinnosť na mestskú časť Staré Mesto," povedal.

Krátko po 11:00 hodine dav protestujúcich zablokoval cestu pred Prezidentským palácom na Hodžovom námestí.  Dav neskôr zablokoval aj ďalšie príjazdové cesty na Hodžovo námestie.

Takto vyzerala blokácia jedného z áut v podobe demonštrantov. Situáciu musela riešiť aj polícia: 

Napätie medzi šoférmi áut a protestujúcimi je veľké. Na záberoch môžete vidieť, ako sa po blokáde a následnom trúbení snažia dostať do auta demonštranti.

​Stanovisko mestskej polície:

Starostka mestskej časti Staré mesto,Zuzana Aufrichtová, poskytla stanovisko:  "Vážim si slobodu prejavu a slobodu pokojne sa zhromažďovať, ale ako každá sloboda aj táto ide ruka v ruke so zodpovednosťou - preto vyzývam organizátorov a aj účastníkov neoznámeného zhromaždenia, aby rešpektovali pokyny polície a bezpečnostných zložiek štátu, neblokovali komunikácie a zdržali sa akýchkoľvek prejavov násilia, či porušovania zákonov Slovenskej republiky."

 

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) vyzýva demonštrantov, aby protestovali kultivovane a nemanipulovali s dátami. "Rešpektujeme právo občanov slobodne vyjadrovať svoj názor a demonštrovať, ale aj to by sa podľa nás malo diať pokojným a vecným spôsobom. Nemôžeme tolerovať urážky a vulgarizmy, napríklad len pre to, že podporujeme očkovanie a tým aj spoločenskú zodpovednosť voči druhým," uviedol podpredseda strany a štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus. Neohľaduplnosť a prepadnutie klamstvám vníma ako to posledné, čo momentálne Slovensko potrebuje.

Polícia sa pritom v ranných hodinách pokúsila zadržať člena Občianskeho tribunálu Jozefa Klániho. Následne ho prepustila a detaily zatiaľ nie sú známe.

K protestom sa vyjadril aj poslanec OĽaNO Andrej Stančík. Ten protestujúcich porovnal ku známej rozprávke Káčerovo.

Zablokovaný autobus

Linku mestskej hromadnej dopravy s číslom 80 zablokovali demonštranti a odmietajú vozidlu prejsť cez cestu. "Sociálnymi sieťami koluje fotografia autobusu linky 80, ktorej vodič po presmerovaní na obchádzkovú trasu uviazol v podjazde na Hodžovom námestí. Demonštrujúci dav do tejto chvíle odmieta uvedené vozidlo uvoľniť tak, aby mohlo pokračovať v jazde. Dopravný podnik Bratislava touto cestou zdôrazňuje, že sa do demonštrácie nezapája a od tohto protestu sa dištancuje," uviedol dopravný podnik v stanovsiku.

Internetom koloval plagát, ktorý vyzýval ľudí k protestom. "Prezidentka podpísala APARTHEIDOVÝ zákon, ktorý v mene zisku farmaceutických firiem má rozdeliť nás občanov SR na očkovaných a neočkovaných," píše sa v dokumente. Apartheid je primárne spájaný s prvou polovicou 20. storočia v Juhoafrickej republike, kde dochádzalo k politicky rasovej segregácií na základe farby pleti. Počas demonštrácií v Juhoafrickej republike pritom zomreli desiatky ľudí a takmer dve stovky zatknutých.

Dokument taktiež spája odchod pápeža Františka s naplánovaným tvrdým lockdownom a voľným pohybom pre očkovaných občanov. "Je jasné, že druhou dávkou vakcinovaní neskončia, a kto vie, koľko dávok experimentu zvládnu naše telá a tiež telá vašich detí,"  uvádza sa ďalej v dokumente. Podľa výzvy "generálneho štrajku"  neočkovaní, ktorí sa odmietajú zúčastniť očkovania "majú byť obeťčami tohto apartheidu".

V dokumente sa taktiež konšpiruje o zaočkovanosti z radov príslušníkov policajného zboru. Podľa autora 75% policajného zboru nie je zaočkovaných. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy