Krah i napriek špionážnej kauze zostáva lídrom kandidátky AfD v eurovoľbách. Obvineného asistenta prepustil

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou, uviedla televízia n-tv.

24.04.2024 10:52
Maximilian Krah Foto: ,
Maximilian Krah počas tlačovej konferencie v Berlíne, 24. apríla 2024
debata

Krah v krátkom vyhlásení uviedol, že rozhovor s Chrupallom a Weidelovou bol priateľský a konštruktívny. Obvinenie vznesené voči svojmu asistentovi označil za závažné, preto s ním ukončí spoluprácu.

Zároveň vyjadril záujem na objasnení prípadu, z ktorého však nemieni vyvodiť osobné dôsledky, pretože sa nedopustil trestného činu. Uviedol, že prípad vrhá tiene na predvolebnú kampaň AfD. „Teraz je dôležité, aby sa volebná kampaň opäť zamerala na európske témy a zanechala túto veľmi nepríjemnú záležitosť za sebou,“ dodal.

Nemecká polícia zatkla v pondelok večer v Drážďanoch Krahovho asistenta Jiana G. Podľa Spolkovej generálnej prokuratúry sledoval aktivity čínskej opozície v Nemecku, odovzdával informácie z Európskeho parlamentu čínskemu ministerstvu štátnej bezpečnosti a pôsobil aj ako agent tajnej služby.

Nemecká polícia počas zásahu v jednom z bytov v... Foto: SITA/AP, Robert Michael
Polizei Nemecká polícia počas zásahu v jednom z bytov v Drážďanoch, 23. apríla 2024

Jian G., ktorého vzali do vyšetrovacej väzby, má čínske korene, no už niekoľko rokov disponuje nemeckým občianstvom. Do Drážďan prišiel v roku 2002 ako študent.

Určitý čas bol členom Sociálnodemokra­tickej strany Nemecka. Pri zakladaní firmy sa zoznámil s Krahom, ktorý pôsobil ako právnik v Drážďanoch. Ten ho v roku 2019, keď sa stal europoslancom za AfD, zamestnal ako asistenta.

Pre Kraha je to ďalšia aféra, ktorá mu komplikuje volebnú kampaň. Spolu so spolkovým poslancom AfD Petrom Bystroňom, ktorý je dvojkou na eurokandidátke, čelí podozreniam, že dostávali peniaze od proruskej siete.

Krah a Bystroň prijímanie úplatkov odmietajú. AfD sa za dvojicu postavila a zdôraznila, že zatiaľ neboli zverejnené žiadne dôkazy, ktoré by podozrenie potvrdzovali.

Maximilian Krah, Nemecko, AfD, eurovoľby Čítajte viac Nemecko zatklo muža za špionáž pre Čínu, odovzdával informácie z europarlamentu. Peking reaguje
debata chyba
Viac na túto tému: #AfD #eurovoľby 2024