Na hlavný obsah

Veľkým problémom Tongy po výbuchu sopky je nedostatok pitnej vody

Úrady sťahujú ľudí z menších ostrovov.

Veľkým problémom Tongy po výbuchu sopky je nedostatok pitnej vody
Na snímke kontajnery s humanitárnou pomocou. Foto: TASR

Úrady tichomorského súostrovia Tonga zničeného výbuchom sopky, začnú sťahovať ľudí z menších ostrovčekov, ktorí prišli o domovy, na hlavný ostrov Tongatapu. Dôvodom je nedostupnosť pitnej vody na odľahlých ostrovoch, zatiaľ čo testy ukázali, že voda na Tongatape je vhodná na pitie.

Aj keď pribúdajú informácie o nezvestných, bilancia obetí zatiaľ zostáva rovnaká a hovorí sa o troch mŕtvych. Výbuch sopky Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai z 15. januára vyvolal rozsiahlu vlnu cunami, ktorou bolo postihnutých 84 percent zo 100 000 obyvateľov súostrovia.

Prioritou je aktuálne zásobovanie pitnou vodou. Záchranný tím už rozviezol ľuďom 60 000 litrov. Novozélandská loď s destilačným zariadením na odsoľovanie morskej vody dorazila v piatok (21. 1.) a začala s úpravou vody.

Obmedzená doprava aj komunikácia

Úrad tonžského premiéra rozoslal ostatným zástupcom súostrovia pokyn, aby boli ľudia, ktorí prišli o strechu nad hlavou, zvezení na ostrov Tongatapu. Ako napísala agentúra Reuters, mnoho lodí je zničených, takže doprava medzi ostrovmi je zložitá, domáce lety sú zatiaľ prerušené.

Kvôli poškodenému podmorskému káblu je komunikácia stále problematická a k dispozícii je iba obmedzené spojenie cez satelit a vysielačky. Na ostrove Nomuka bola zriadená poľná nemocnica, pretože tamojšiu kliniku zmietli vlny.

Muž sa na hladine udržal 27 hodín

Stanica BBC priniesla informáciu o päťdesiatpäťročnom mužovi Lisalaovi Folauovi, ktorý prežil na mori a udržal sa na hladine 27 hodín. Videl blížiť sa prívalovú vlnu. „Keď som bol vo vode, pamätám si, že som šiel pod hladinu osemkrát. More so mnou točilo a sťahovalo ma dole,“ povedal. Nakoniec sa mu podarilo zachytiť sa plávajúceho polena.

„Počul som, ako na mňa z pevniny volá syn, ale neodpovedal som, pretože som nechcel, aby začal plávať a pokúšal sa ma zachrániť. Otáčal som sa aj s tým polenom na vode. A myslel som na smrť. Hovoril som si, že kým nebudem na brehu, nebudem vedieť, či som živý, alebo mŕtvy,“ opísal situáciu.

Humanitárna pomoc

V piatok (21. 1.) vyplávala k ostrovnému štátu Tonga najväčšia austrálska loď jej námorníctva HMAS Adelaide, ktorá má doraziť v polovici budúceho týždňa. Na palube má vrtuľníky, ktoré môžu byť využité na zásobovanie menších ostrovov. V sobotu (22. 1.) dorazilo japonské lietadlo s pitnou vodou.

Ako upozornila AFP, odovzdávanie humanitárnej pomoci komplikujú striktné sanitárne predpisy vydané pre pandémiu koronavírusu. Úrady požadujú, aby bolo odovzdanie bezkontaktné a humanitárni pracovníci, ktorí chcú pracovať na súostroví, musia ísť najprv do trojtýždňovej karantény.

Život na súostroví obrátila hore nohami sobotňajšia (15. 1.) erupcia podmorského vulkánu Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, ktorá vyslala do atmosféry obrovský oblak popola, pary, sopečných plynov a rozpútala cunami.

Erupcia bola taká silná, že ju bolo počuť až na Aljaške. Spôsobila v Tichom oceáne aj vlny cunami, ktoré zaplavili pobrežia od Japonska po Spojené štáty a v Peru zabili dvoch ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet