Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Náklady na obsluhu talianskeho dlhu sú najvyššie za 8 mesiacov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Talianske dlhopisy totiž najviac zasiahol výpredaj dlhopisov v eurozóne.

Londýn 17. mája (TASR) - Náklady na obsluhu talianskeho dlhu v pondelok stúpli na viac než 8-mesačné maximum. Talianske dlhopisy totiž najviac zasiahol výpredaj dlhopisov v eurozóne. Dôvodom boli obavy týkajúce sa reformných snažení talianskej vlády a možnosť, že Európska centrálna banka (ECB) by v najbližších mesiacoch mohla spomaliť tempo nákupu dlhopisov.

Investori čoraz viac počítajú s možnosťou, že zotavovanie ekonomiky podporené rýchlym očkovaním proti ochoreniu COVID-19 môže spôsobiť, že ECB v rámci svojo núdzového pandemického programu spomalí PEPP nákupy aktív, z ktorých práve mimoriadne profituje Taliansko.

Výnosy 10-ročných dlhopisov talianskej vlády v pondelok vzrástli o 6 bázických bodov na 1,14 %. Už minulý týždeň stúpli o 16 bázických bodov. Riziková prirážka na talianske dlhopisy voči nemeckým sa zvýšila na 123,65 bázického bodu a bola najvyššia od konca roka 2020.

Výpredaj zhoršili víkendové vyjadrenia lídra pravicovej strany Liga Matteo Salvini, že premiér Mario Draghi nebude môcť prijať kľúčové reformy požadované Európskou úniou (EÚ), pretože jeho vláda je nejednotná.

Výpredaj sa dotkol aj dlhov ďalších krajín eurozóny. Výnosy 10-ročných francúzskych dlhopisov vzrástli nad 0,3 % prvýkrát od marca 2020. Výnosy nemeckých dlhopisov sa zvýšili o 2 bázické body na -0,11 %. Výnosy 10-ročných portugalských a španielskych dlhopisov stúpli približne o 4 bázické body a v oboch prípadoch sa dostali na najvyššiu úroveň takmer za 1 rok.