Za parodovanie do basy

Ruská amatérska herečka parodovala hovorkyňu ministerstva vnútra, dostala tri mesiace. Jej kolegu pred rokom zadržali, lebo vraj na verejnosti "sprosto nadával" a to je v Rusku zakázané, zavreli ho opakovane na pár dní.

22.10.2021 09:08
Larisa Krivonosovová Foto:
debata (4)

Video, za ktoré ju odsúdili, je súčasťou programu o fiktívnom úradníkovi Vitalijovi Nalivkinovi, ktorý bojuje s lesnými požiarmi, smradom z kanalizáce, s koronavírusom a tiež so skorumpovanými policajnými dôstojníkmi.

Amatérsku herečku Larisu Krivonosovovú, ktorá minulý mesiac parodovala hovorkyňu ruského ministerstva vnútra, odsúdili na tri mesiace v nápravnom zariadení, uviedla stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe. Odsúdenej podľa súdu priťažilo, že bola v minulosti už niekoľkokrát odsúdená a že nerešpektovala predchádzajúce uložené opatrenia ku svojej náprave.

Felix Dzeržinskij Čítajte aj V Rusku odhalili pamätníky Dzeržinskému, jednému zo strojcov boľševického teroru

Hovorkyňou ruského ministerstva je Irina Volková, ruskými médiami označovaná i za najkrajšiu policajtku v generálskej hodnosti. Larisa Krivonosovová ju v inkriminovanom videu parodovala ako „hovorkyňa Ussurijského okresu Marina Volfová“, keď slovníkom policajných komuniké a rezortnej hovorkyne referovala o vyhodení autobusovej zastávky do povetria kvôli zabudnutej taške s mrkvou.

Herečka krátko po odvysielaní videa dostala pokutu 1000 rubľov (približne 12 eur) za neoprávnené nosenie policajnej uniformy. V utorok sa Krivonosovová postavila pred ussurijský okresný súd a nasledujúci deň miestna správa ministerstva vnútra informovala o rozsudku nad „opakovane súdenouu 43-ročnou miestnou obyvateľkou, obvinenou z vyhýbania sa úradnému dohľadu“.

Ten bol nariadený vlani, pretože dotyčná sa dopúšťala narušovania verejného poriadku, tvrdia policajti. Krivonosovovej vtedy zakázali aj opúšťať domov v nočných hodinách a cestovať mimo okresu. Tieto opatrenia ignorovala, a tak bola odsúdená k „reálnemu trestu“, ako sa v Rusku hovorí odsúdeniu k pobytu za mrežami či ostnatým drôtom.

Ruský štát vs Oleg Sencov Čítajte aj Na prípad režiséra Sencova upozorní špeciálny večer

Inkriminované video je súčasťou programu o fiktívnom úradníkovi Vitalijovi Nalivkinovi, ktorý beží už dva roky. Nalivkin v jednotlivých častiach bojuje s lesnými požiarmi, smradom z kanalizáce, s koronavírusom a tiež so skorumpovanými policajnými dôstojníkmi. Tvorca programu Andrej Kločkov ruskej redakcii BBC povedal, že úrady potrebovali len zámienku, aby jeho kolegyňu potrestali.

Pohoda 2018 Čítajte aj Pussy Riot na Pohode upozornili na zásahy vlády do umenia

„To, že si nás všímajú orgány, nie je nečakané, ale nestáva sa tak často, že by nás posielali za mreže. Naposledy pred rokom, keď Nalivkina zatvorili na päť dní,“ poznamenal Kločkov. Andreja Neretina, ktorý Nalivkina stvárňuje, zatvorili na päť dní vlani v júni potom, čo ho zadržali na ulici, pretože podľa policajtov na verejnosti sprosto nadával, a to je v Rusku zakázané. Odsúdený bol za drobnú výtržnosť a nepodriadenie sa policajtom. Po odvysielaní videa s Krivonosovovou ho znova zadržali a uväznili na základe rovnakého obvinenia, tentokrát ale na 48 hodín, dodala BBC.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko