Česko predĺži kontroly na hraniciach so Slovenskom

Česká republika predĺži kontroly na hraniciach so Slovenskom o ďalších 14 dní. V platnosti budú do 26. decembra. V stredu to podľa informácií stanice ČT24 schválila vláda.

07.12.2022 12:40 , aktualizované: 13:56
migranti, Brodské , Kúty, hranica, Foto:
Kontroly na hraniciach s Českom neprestávajú.
debata (14)

TASR o potvrdenie informácie oslovila hovorcu českého premiéra Václava Smolku. Ten uviedol, že o výsledkoch rokovania kabinetu budú informovať až po jeho skončení na tlačovej konferencii, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe. Bližšie informácie nechcelo poskytnúť ani komunikačné oddelenie Úradu vlády.

Český minister vnútra Vít Rakušan avizoval, že bude vládu žiadať o 30-dňové predĺženie aktuálnych opatrení, ktoré by tak platilo do 11. januára. „Predĺženie o jeden mesiac ešte považujem za nevyhnutné,“ povedal v utorok.

migranti, Brodské , Kúty, hranica, Čítajte viac Štát sa pripravuje na novú vlnu utečencov. Hľadá miesto pre stanové mestečko

Na stretnutí s ministrami vnútra Slovenska, Maďarska a Rakúska v Prahe pripustil, že počas vianočných sviatkov by mohli byť opatrenia miernejšie. Zatiaľ nešpecifikoval, čo presne tým myslel, vraj o tom chce hovoriť s policajným prezidentom Martinom Vondráškom.

Kontroly na česko-slovenských hraniciach sú od 29. septembra. Odvtedy česká polícia zadržala viac než 9100 nelegálnych migrantov a 130 prevádzačov. Počet nelegálnych migrantov v Česku od zavedenia opatrení podľa Rakušana klesá, kontroly preto považuje za účinné.

VIDEO: Migranti na česko-slovenskej zelenej hranici na konci októbra.
Video

Vojaci môžu pomôcť polícii na hranici s Ukrajinou i v boji s migráciou

Na kontrolu hranice Slovenska s Ukrajinou môže byť do konca roka 2023 denne nasadených do 500 profesionálnych vojakov. Policajtom majú vojaci pomáhať aj pri zabezpečovaní verejného poriadku v blízkosti vnútorných hraníc SR z dôvodu výrazného nárastu nelegálnej migrácie. Na tento zámer vláda v stredu schválila do 100 vojakov denne v termíne od 16. decembra 2022 do 31. marca 2023.

Na slovensko-ukrajinskej hranici majú vojaci vykonávať spolu s policajtmi hraničný dozor na hraničných priechodoch aj tzv. zelenej hranici. Zároveň môže byť podľa požiadavky Policajného zboru nasadený vrtuľník Ozbrojených síl SR v čase očakávaného nedovoleného prekročenia vonkajšej hranice SR vzdušným dopravným prostriedkom. Vykonávanie letov je možné s prítomnosťou príslušníkov Policajného zboru na palube.

V rámci zabezpečovania poriadku vnútorných hraníc majú byť profesionálni vojaci nasadzovaní do spoločných hliadok s policajtmi najmä na bývalých hraničných priechodoch na hranici s Maďarskom a Českou republikou.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #hranice #kontrola na hraniciach