Začala to slovná prestrelka o ruských raketách. Teraz si generáli a Pašinjan vymieňajú odkazy
26.2.2021 10:00
akt. 22.06.2021 04:19

Začala to slovná prestrelka o ruských raketách. Teraz si generáli a Pašinjan vymieňajú odkazy

Uložiť článok
Do arménskej politiky vstúpila svojimi vyhláseniami armáda.

Arménska armáda vo štvrtok vyzvala na demisiu predsedu vlády Nikola Pašinjana tvrdiac, že premiér „nie je schopný prijímať adekvátne rozhodnutia“. Ten odkazy generality označuje ako pokus o štátny prevrat a vojakov vyzval, aby „si robili svoju prácu“, teda chránili svoju vlasť a neplietli sa do politiky.

Do ulíc opäť raz vyšli i demonštranti – ako na strane premiéra, tak i na strane arménskej opozície.

Odborník na južný Kaukaz, riaditeľ think-tanku Strategic Analysis Ján Cingel hovorí, že udalosti z Jerevanu zatiaľ vyzerajú skôr ako „facebooková vzbura“. Oznámenie generality o tom, že Pašinjan už nie je spôsobilý viesť krajinu, totiž padlo na sociálnej sieti , aj Pašinjan o pokuse o štátny prevrat písal na svojom facebookovom účte

„Keď prebieha štátny prevrat, armáda je v uliciach, obsadí kľúčové body a tak podobne,“ pripomína Cingel, v čom sa reálny vojenský prevrat líši od toho slovného. „Navyše, minister obrany je na strane predsedu vlády a vyzerá to tak, že na Pašinjanovej strane zostáva aj tajná služba a polícia,“ dopĺňa. 

Nič to podľa neho ale nemení na tom, že v demokratickej krajine je neprijateľné, aby mali predstavitelia generálneho štábu ozbrojených síl podobne silné vyhlásenia.

Urážka ruských rakiet

Štvrtkové udalosti v Jerevane prakticky spustila mediálna prestrelka medzi Pašinjanom a arménskym exprezidentom Seržom Sarkisjanom.

Najskôr Pašinjan komentoval vojenské zariadenie, ktoré Arménsko dostalo od Ruska – išlo konkrétne o balistické rakety Iskander –, následne mu exprezident vyčítal, že ruské Iskandery arménska armáda kvôli nesprávnym vládnym rozhodnutiam nedokázala včas použiť v bitke o Náhorný Karabach. Pašinjan potom cez médiá odkazoval , nech sa exprezidenta spýtajú, prečo vystrelený Iskander nevybuchol, ako mal.

Súvisiace články k téme

„Neviem. Možno je to zbraň 80. rokov,“ okomentoval arménsky premiér, čím naznačoval, že sú moderné ruské rakety zastaralé.

Reakcia prišla – a to rovno z Moskvy, odkiaľ Pašinjanovi odkázali, že klame.

„Rusi sú na svoju bojovú techniku dosť hákliví a Iskander je jedna z ich výkladných skríň. Navyše, Iskandery exportovali zatiaľ len do Arménska (v roku 2015, pozn. red). Takže ak arménsky premiér hovorí o tejto zbrani, ktorú si Rusi veľmi vážia, a s ktorou majú ďalšie plány, že je nespoľahlivá, tak to samozrejme v Moskve spôsobí hnev,” podotýka Cingel.

Po reakcii niektorých ruských politikov v Moskve prišla aj reakcia z arménskej armády. 

„Slová Pašinjana (o Iskanderoch, pozn. red) kritizoval zástupca generálneho štábu Tiran Chačatrjan a reakciou premiéra bolo jeho odvolanie,” komentuje Cingel.

Vo štvrtok sa na stranu odvolaného druhého muža armády ale postavil celý generálny štáb vrátane jeho náčelníka Onika Gasparjana. Premiéra vyzvali, aby odstúpil.

Pašinjan na čele sprievodu v uliciach Jerevanu:

Ľudia opäť v uliciach

„V demokratickej spoločnosti je to absolútne neprijateľné, aby ozbrojené sily prikazovali, že má premiér odstúpiť,“ hovorí Cingel s tým, že i preto Pašinjan označuje nevôľu v armáde ako pokus o štátny prevrat a zvolal do ulíc svojich prívržencov. Podľa niektorých odhadov ich bolo v uliciach Jerevanu až 20-tisíc.

Tých tam zvolala ale aj arménska opozícia. 

Zaujímavé je podľa Cingela sledovať to, že Pašinjan dokázal svojich podporovateľov dostať do ulíc Jerevanu z minútu na minútu.

„Bolo to početnejšie zhromaždenie ako zhromaždenie opozície, ktorá sa už niekoľko mesiacov snaží mobilizovať svojich podporovateľov, no zatiaľ sa ukazuje, že strany spájané s opozíciu sú nepopulárne. Ľudia si pamätajú režim spred mája 2018 a väčšina z nich jeho návrat nechce. Hoci je sa Pašinjan stal u mnohých neobľúbeným vzhľadom na prehranú vojnu s Azerbajdžanom o Náhorný Karabach, stále má podporu, pretože ho berú ako menšie zlo,” komentuje analytik.

Väčšie zásahy v armáde? Obrátilo by sa to proti nemu

To, ako sa situácia bude vyvíjať, ukáže až čas. Pripomína ale, že Pašinjan vo štvrtok nakoniec navrhol odvolať aj samotného náčelníka generálneho štábu. Odvolať ho pritom môže len prezident Arménska, ktorý je podľa Cingela v aktuálnom vnútropolitickom konflikte skôr na strane opozície a je možné, že spraví v tomto smere obštrukciu.

Zároveň, pod listom, ktorým takmer kompletne celé armádne velenie požadovalo premiérovo odstúpenie, bolo podpísaných 36 generálov a veliteľov.

„Ak by mal Pašinjan odvolať všetkých týchto ľudí, paralyzoval by tým armádnu hierarchiu. Tú by len tak za pár dní nevybudoval nanovo. Na druhej strane, armáda má stále vysokú dôveru medzi obyvateľstvom, takže je otázne, či by teraz Pašinjan začal odvolávať i ďalších generálov rad za radom,” zamýšľa sa Cingel.

Pokiaľ by podľa neho premiér začal prisilno tlačiť na najvyššie velenie a začali by čistky, verejná mienka by sa mohla obrátiť proti Pašinjanovi. 

Pritom už krátko po vojne o Náhorný Karabach vlani v novembri to mal premiér silne nahnuté, keď museli Arméni podpísať s Azerbajdžancami nevýhodné prímerie, už vtedy sa špekulovalo, že môže politicky skončiť.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.