Na hlavný obsah

Poľsko uzavrelo východnú hranicu pre kamióny z Ruska a Bieloruska

Doposiaľ z Bieloruska vpúšťali ťahače s poľským návesom.

Poľsko uzavrelo východnú hranicu pre kamióny z Ruska a Bieloruska
Ilustračná snímka nákladného auta. Foto: Unsplash

Poľsko od štvrtka (1. 6.) uzatvorilo svoju hranicu s Bieloruskom pre kamióny prichádzajúce z Bieloruska a Ruska a tiež nákladné vozidlá registrované v týchto krajinách. Doposiaľ z Bieloruska vpúšťali ťahače s poľským návesom, to odteraz neplatí. Informovala o tom nemecká tlačová agentúra DPA.

Poľský minister vnútra Mariusz Kamiński obmedzenia na hraniciach avizoval už začiatkom týždňa.

Uzatvorenie hraníc je podľa DPA vyvrcholením dlhších sporov medzi Poľskom a Bieloruskom. Vo februári v Bielorusku odsúdili 50-ročného novinára a zástupcu tamojšej poľskej menšiny Andrzeja Poczobutu na osem rokov väzenia za údajné šírenie nenávisti a výzvy na „aktivity poškodzujúce Bielorusko“.

Poczobut pre poľské médiá pokrýval protesty, ktoré nasledovali po bieloruských prezidentských voľbách v auguste 2020. Bieloruská opozícia aj západné krajiny ich označili za zmanipulované. Verdikt voči Poczobutovi potvrdil aj Najvyšší súd v Bielorusku.

V polovici februára poľská strana uzatvorila hraničný priechod Bobrowniki, na čo zareagovalo Bielorusko opatreniami, ktoré sťažovali prechod poľským nákladným autám na jeho územie. Na konci februára Poľsko uzavrelo hraničný prechod Kukuryki-Koroszczyn.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet