Jej otec zatkol Hitlerovu pravú ruku. Newtonová-Johnová nahrala vyše 20 albumov

Stvárnila jednu z najznámejších muzikálových postáv v histórii, no sláva ju neopantala a počas života sa aktívne zaujímala o práva zvierat, životné prostredie a podporovala výskum rakoviny prsníka, s ktorou sama bojovala. Austrálska herečka a speváčka Olivia Newtonová-Johnová zomrela 8. augusta vo veku 73 rokov.

08.08.2022 22:13 , aktualizované: 09.08.2022 14:49
Newton-John, travolta Foto:
Olivia Newton-John a John Travolta vo filme Pomáda z roku 1978.
debata (6)

Austrálčanka spieva country

Olivia Newtonová-Johnová sa narodila 26. septembra 1948 v britskom Cambridgei. Jej starým otcom bol Max Born, laureát Nobelovej ceny za fyziku, ktorý pre svoj židovský pôvod utiekol spolu s rodinou z Nemecka do Veľkej Británie.

Oliviin otec Brinley Newton-John, ktorý bol pôvodom Welšan, pracoval pre MI5. Zúčastnil sa na projekte Enigma a bol tým, kto zatkol vysokopostaveného nacistu Rudolfa Hessa. Olivia mala dvoch starších súrodencov – lekára Hugha a herečku Ronu. Keď mala Olivia šesť rokov, spolu s rodinou sa presťahovala do austrálskeho mesta Melbourne.

Herečka Olivia Newton-John na zábere z...
Herečka Olivia Newton-John na zábere z roku...
+6Speváčka a herečka Olivia Newton-John na zábere...

Svoju kariéru začala už ako tínedžerka, keď bola pravidelnou súčasťou relácií regionálnej austrálskej televízie. V roku 1965 vyhrala talentovú súťaž Sing, Sing, Sing, ktorú moderoval populárny spevák Johnny O'Keefe. O rok neskôr nahrala Olivia vo Veľkej Británii svoj prvý singel s názvom Till You Say You'll Be Mine. S Patom Carrollom sformovala duo Pat and Olivia a spoločne koncertovali po európskych kluboch.

Olivia Newton-John Čítajte viac OBRAZOM: Toto sú podoby Olivie Newton-Johnovej, vďaka ktorým ju miloval celý svet

Neskôr sa Olivia Newtonová-Johnová stala súčasťou skupiny Toomorrow, ktorú založil americký producent Don Kirschner. Ten bol známy pod prezývkou „muž so zlatým uchom“ a počas svojej kariéry spolupracoval s menami ako the Monkees, Kansas či the Archies. V roku 1970 si členovia Toomorrow zahrali v muzikálovej sci-fi snímke nesúcej ich meno, ku ktorej zložili aj soundtrack.

Kapela však nemala dlhý život a čoskoro sa rozpadla. V roku 1971 vydala Olivia svoj prvý sólo album s názvom If Not For You. Rovnomenná skladba, ktorú napísal Bob Dylan, sa stala medzinárodným hitom. Zadarilo sa aj piesni Banks of the Ohio, ktorá sa dostala medzi top 10 skladieb v Británii.

Olivia Newtonová-Johnová - If Not For You

V roku 1973 vydala Olivia pieseň Let Me Be There, ktorá jej priniesla Grammy za najlepšiu country speváčku. O rok neskôr reprezentovala Veľkú Britániu na Eurovízii s piesňou Long Live Love, no napokon skončila na štvrtom mieste. Víťazom sa stala skupina ABBA s piesňou Waterloo.

Olivia neskôr vydala album If You Love Me, Let Me Know, ktorý zaznamenal úspech, ale aj kontroverziu. Americkým puritánom sa totiž nepáčilo, že cudzinka spieva country. Ich hnev ale Oliviino šťastie nezastavil – Asociácia country hudby ju v roku 1974 ocenila ako speváčku roka. V kategórii stála proti takým zvučným menám, ako Dolly Partonová či Loretta Lynnová. Okrem toho mala Newtonová-Johnová aj podporu samotnej country komunity. Sestra Dolly Partonovej Stella pre ňu napísala pieseň Ode to Olivia.

137014942 Čítajte viac Tvoj od prvej chvíle, čo som ťa uvidel, lúči sa s Oliviou Newton-John Travolta! Reagujú Streisand, Minogue a ďalší

Neskôr sa Olivia presťahovala do Spojených štátov amerických, kde vydala ďalší hitový album Have You Never Been Mellow. Vďaka nemu sa stala držiteľkou Guinnessovho rekordu za najkratšiu dobu (154 dní) medzi vydaním dvoch albumov, ktoré sú na prvom mieste hitparády US Billboard 200 album charts.

Olivia Newtonová-Johnová - Have You Never Been Mellow

Tento rekord si držala neuveriteľných 45 rokov, pokým ho neprekonala Taylor Swiftová v roku 2020. V priebehu ďalších rokov vydala Olivia albumy Clearly Love, Come on Over, Don't Stop Believin' a Making a Good Thing Better.

Najúspešnejší film roka

Najväčší zlom v kariére zaznamenala v roku 1978, keď si po boku Johna Travoltu zahrala jednu z hlavných úloh vo filmovom spracovaní Broadwayského muzikálu Pomáda. Spočiatku váhala rolu prijať, ako 28-ročná mala totiž stvárniť tínedžerku. Napokon však súhlasila a úlohu Sandy prijala. Tvorcovia kvôli Oliviinmu austrálskemu prízvuku zmenili korene postavy, ktoré boli pôvodne americké.

Pomáda sa stala najzárobkovejším filmom roku 1978 a jeho soundtrack sa držal na prvom mieste hitparád celých 12 týždňov. Za stvárnenie Sandy bola Newtonová-Johnová nominovaná na Zlatý glóbus a získala tiež ocenenie People's Choice Award za najlepšiu herečku. Koženú bundu a nohavice, ktoré na sebe Olivia mala ako Sandy v Pomáde, vydražili za rekordnú sumu 363-tisíc amerických dolárov.

Scéna z Pomády - You're The One That I Want

V roku 2016 mal premiéru film Pomáda: Naživo. Tvorcovia ponúkli Olivii Newtonovej-Johnovej rolu riaditeľky školy, tá to ale odmietla. Nechcela totiž kradnúť pozornosť novej Sandy, ktorú stvárnila Julianne Houghová.

Po úspechu Pomáhy pokračovala Olivia v úspešnej hudobnej kariére. Vydala albumy Totally Hot, Physical, Soul Kiss, The Rumour, Warm and Tender, Gaia: One Woman's Journey a Back with a Heart. Spolupracovala s hviezdami ako Andy Gibb či Cliff Richard a v roku 1980 si zahrala vo fantasy muzikále Xanadu.

712812714 Čítajte viac Pred smrťou zverejnila zaľúbenú foto s manželom! A čo bývalí Newton-Johnovej? Príbeh jedného z nich šokuje

Album Physical, ktorý vyšiel v roku 1981, sa stal jej najúspešnejším vôbec. Zároveň ním rázne zmenila štýl hudby a začala sa orientovať skôr na rock. Text piesne, podľa ktorej nesie album svoj názov, bol navyše natoľko provokatívny, že sa ho niekoľko rádií v americkom Utahu rozhodlo vyhodiť z vysielania.

Olivia Newtonová-Johnová - Physical

V roku 1983 sa Olivia Newtonová-Johnová opäť spojila s Johnom Travoltom vo filme Nebeský pár, ktorý bol však veľkým neúspechom. Na druhej strane sa zadarilo aspoň jeho soundtracku, ktorý sa stal platinovým.

Olivia si zahrala tiež vo filmoch ako Vyrieši to dieťa?, Posledný večierok, Život na nič, Čivava z Beverly Hills 2 či Bláznivá jazda. Objavila sa aj v seriáli Glee, kde stvárnila samú seba, a v epizódach relácií RuPaul's Drag Race, Bette, Sordid Lives: The Series či Dancing with the Stars.

Po roku 2000 vydala ešte ďalších desať albumov, pričom posledný s názvom Friends for Christmas vyšiel v roku 2016. V roku 2015 ju uviedli do Siene slávy Music Victoria.

Boj s rakovinou

V roku 1968 sa Olivia Newton-Johnová zasnúbila s producentom Bruceom Welchom, no nikdy sa nevzali a v roku 1972 sa rozišli. O rok neskôr začala vzťah s podnikateľom Leeom Kramerom, ktorý sa zároveň stal aj jej manažérom. Pár sa rozišiel v roku 1979.

V roku 1984 sa Olivia vydala za herca Matta Lattanziho, s ktorým sa poznala z natáčania filmu Xanadu. V roku 1986 sa im narodila dcéra Chloe Rose. Manželia sa napokon v roku 1995 rozviedli. Následne mala Olivia vzťah s kameramanom Patrickom McDermottom, ktorý sa v roku 2005 stratil na mori. V roku 2008 sa Olivia vydala za Johna Easterlinga, ktorý bol zakladateľom Amazon Herb Company.

Speváčka počas svojho života zvádzala boj s rakovinou prsníka. Prvýkrát jej bola diagnostikovaná v roku 1992. Podarilo sa jej však vyliečiť a následne sa začala venovať podpore výskumu rakoviny prsníka. Okrem toho sa zaujímala aj o práva zvierat a o životné prostredie.

Olivia Newtonová-Johnová o svojom boji s rakovinou prsníka.

V roku 1978 napríklad zrušila svoje koncerty v Japonsku, aby tak protestovala proti zabíjaniu delfínov chytených do sietí na lov tuniakov. O rok neskôr vystúpila na koncerte Music for UNICEF Organizácie spojených národov v rámci Medzinárodného dňa detí.

Rakovina sa jej vrátila v roku 2013 a následne v roku 2017, keď jej prenikla do kostí, čo Newtonovej-Johnovej spôsobovalo veľké bolesti. Na jej následky napokon 8. augusta zomrela.

"Dáma Olivia Newtonová-Johnová zomrela dnes ráno v pokoji na svojom ranči v južnej Kalifornii, obklopená rodinou a priateľmi,“ píše sa v príspevku na sociálnej sieti. "Prosíme všetkých, aby v tomto ťažkom období rešpektovali súkromie rodiny,“ uviedol manžel zosnulej umelkyne John Easterling.

"Moja najdrahšia Olivia, vďaka tebe sa nám všetkým žije oveľa lepšie. Tvoj vplyv bol neuveriteľný. Mám ťa veľmi rád,“ napísal na instragrame herec John Travolta.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Olivia Newton-John #Pomáda