Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Sudcom Branislavom Harabinom sa zaoberala sudcovská rada. Prokurátori s ním nechcú pojednávať
Zdielať na

Sudcom Branislavom Harabinom sa zaoberala sudcovská rada. Prokurátori s ním nechcú pojednávať

BRATISLAVA / Sudcovská rada Okresného súdu Bratislava I. sa zaoberala synom bývalého predsedu Najvyššieho súdu Štefana Harabina. Branislav Harabin aj naďalej odmieta nosiť rúško, pričom jeho práca ostáva vyše mesiaca z časti paralyzovaná. Niektorí prokurátori sa odmietajú zúčastňovať na pojednávaní.

Sudca Branislav Harabin sa  musel postaviť pred sudcovskú radu Okresného súdu Bratislava I a to preto, že sa potatil a odmieta rúško aj na pojednávanich.

"S doktorom Harabinom sa tento problém riešiť už vyše mesiaca a pol v zásade, keď začali chodiť upozornenia od prokuratúry, ale aj účastníkov konaní. Osobne som doktorovi Harabinovi udelil dve ústne napomenutia," povedal predseda okresného súdu Ján Golian.

Na začiatku rokovanie rady sledoval aj predseda súdu, keďže si Harabin aj tam odmietol nasadiť rúško, odišiel. "Sudcovská rada OS BA I. berie na vedomie postup predsedu súdu vo vzťahu dodržiavania prtoepidemickýh opatrení sudcom Harabinom a apeluje na dodržiavanie opatrení sudcvom Harabinom," informoval predseda sudcovskej rady okresného súdu Tomáš Kelner.

"Tie rúška a tie veci, ktoré sa tu riešia, tie vyhlášky sú vlastne prijímané neústavným spôsobom. Ja som zdravý, nemám povinnosť nosiť rúško," skonštatoval Branislav Harabin.

Harabin pritom riadne ani nemôže pojednávať už dnes, keďže prokurátori sa odmietajú účastniť pojednávaní, kedy sudca nedodržiava opatrenia. "Nerozumiem tomu, je to šikanózne z ich strany,"  vysvetlil Harabin.

Podobný prípad pritom riešili aj na zvolenskom súde, kde tamojšiemu strážcovi práva pozastavili činnosť. Zvolenského sudcu počas sa rokovania Súdnej rady rozhodol podporiť aj Štefan Harabin.

Predseda bratislavského súdu hovorí, že ďalší osud Harabina juniora by nemal byť len v jeho rukách, ale aj o prípadnom pozastavení výkonu funkcie by mala rozhodnúť 18-členná Súdna rada.

"Mám za to, že sa jedná o riešenie súdcovskej spôsobilosti, respektíve etiky, ktorá by mala byť v rukách Súdnej rady," uviedol  predseda súdu Ján Golian.

Súvisiace články

Najčítanejšie