Na hlavný obsah

Možnosti na spoluprácu či rozvoj regiónu. Ľudia aj firmy reagujú na príchod Volva

Prinesie tisíce pracovných miest.

Príchod piatej automobilky na východ republiky vyvolal nové očakávania. Reagujú obyvatelia, firmy aj vedci. Vidia viac prosperujúci región a nové príležitosti v Košiciach, okolí aj na celom Slovensku. Závod postavia pri obci Valaliky.

Automobilka Volvo postaví na Slovensku svoj tretí závod v Európe. Vyrábať bude iba elektrické vozidlá. Zástupcovia košických oceliarní veria v úzku spoluprácu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„My ponúkame všetky poznatky a všetky skúsenosti, ktoré máme s podnikaním v tomto regióne. Dúfame a veríme, že dôjde aj k blízkej spolupráci a neskôr aj dlhotrvajúcemu partnerstvu. Pretože Slovensko veľmi potrebuje zelenú priemyselnú výrobu,“ zaželal si hovorca U. S. Steel Košice Ján Bača.

Oceliarne k nej chcú prispieť aj dekarbonizačným projektom. Možnosť budúcej spolupráce vidí aj Technická univerzita v Košiciach, ktorá sa venuje aj vodíkovým technológiám a elektromobilom.

„Vidím veľký vplyv na možnosť rozvoja regiónu – či už z pohľadu tvorby nových pracovných príležitostí, hlavne pre našich mladých talentovaných ľudí, ktorých môžu takéto investície práve zastabilizovať v tomto regióne, ale aj z pohľadu kvality života ako takého,“ poznamenal Stanislav Kmeť – rektor Technickej univerzity v Košiciach.

Závod by mal priniesť 3 300 nových pracovných miest a ďalších asi 10 000 by mali na seba naviazať subdodávatelia. Spoluprácu viacerých sektorov a samotných investorov vidí aj IT sektor, keďže moderné technológie predstavujú budúcnosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny