Na hlavný obsah

Povinná karanténa v Poľsku platí aj pre Slovákov, viacerí ale budú mať výnimku

Medzi nimi budú aj pendleri.

Povinná karanténa v Poľsku platí aj pre Slovákov, viacerí ale budú mať výnimku
Na snímke policajná kontrola na slovensko-poľskom hraničnom priechode Podspády - Jurgów. Foto: TASR

Od soboty (27. 2.) platia v Poľsku nové obmedzenia pre cestujúcich zo Slovenska, ale aj z Českej republiky. Osoby vstupujúce z týchto krajín na územie Poľska s cieľom návratu do miesta svojho bydliska alebo pobytu sú od soboty povinné absolvovať desaťdňovú karanténu. Všetky ostatné osoby sú povinné mať pri prekročení hraníc negatívny výsledok testu na COVID-19 nie starší ako 48 hodín od obdržania výsledku.

Povinnosť sa týka všetkých osôb prekračujúcich hranicu rôznymi dopravnými prostriedkami, ale aj pešo. Cestujúci majú povinnosť test predložiť na hraniciach negatívny test v poľskom alebo anglickom jazyku. Informuje o tom web Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

O tomto opatrení rozhodla ešte v stredu (24. 2.) vláda severného suseda SR. Dôvodom je skutočnosť, že Slovensko i Česko majú výrazne vyšší počet nových prípadov nákazy v pomere k počtu obyvateľov ako Poľsko.

V súčasnosti sú otvorené všetky hlavné hraničné priechody medzi SR a Poľskom. Uzavreté sú tie s najnižšou intenzitou dopravy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko