Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prezidentka Čaputová vyzýva na ochranu zásad spolupráce v súvislosti s výročím vzniku OSN

Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Prezidentka SR Zuzana Čaputová na sociálnej sieti vyzvala na ochranu zásad spolupráce a solidarity. Urobila tak pri príležitosti 75. výročia vzniku Organizácie spojených národov (OSN). Prezidentský palác je v sobotu večer nasvietený na modro - vo farbách OSN. Informoval o tom hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

"Musíme chrániť zásady spolupráce, solidarity a kolektívnych opatrení, aby sme zabránili nevedomosti, egoistickým politickým záujmom alebo nečinnosti," uviedla prezidentka. Práve medzinárodná spolupráca je podľa nej najlepšou odpoveďou na globálne výzvy, akými sú aj pandémia COVID-19 alebo klimatická kríza.

OSN ako medzinárodná organizácia, združujúca v súčasnosti 193 členských štátov, oficiálne vznikla 24. októbra 1945 po tom, ako väčšina jej zakladajúcich členov ratifikovala Chartu OSN a dokument vstúpil do platnosti. V sobotu uplynulo od tejto udalosti 75 rokov. Valné zhromaždenie OSN schválilo v roku 1971 rezolúciu 2782, ktorá odporúčala, aby sa 24. október stal Dňom OSN.

Viac o téme: ZásadySpoluprácaOSNZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu