Dotestované. Čo ďalej?

Skríning, teda celoplošné testovanie, sa skončilo. Podľa priebežných výsledkov sa antigénovými testami pretestovalo 2 588 578 ľudí, z nich bolo pozitívnych 30 556. Od stredy platia prísnejšie opatrenia. Zamestnávatelia nesmú do svojich priestorov pustiť nikoho, kto nemá negatívny test. Bez neho sa nedá ísť ani na vychádzku do prírody. Alebo podať list na pošte.

27.01.2021 05:30
debata (108)

VIDEO: Matovič o svojej zodpovednosti za tisícky mŕtvych: Pre Sulíka sme zažili peklo.

Video

V 36 tzv. horších okresoch, medzi ktoré podľa doterajších výsledkov patria Bratislava, Malacky, Komárno, Dunajská Streda, Liptovský Mikuláš či Košice alebo Michalovce, by sa malo testovanie zopakovať na budúci týždeň.

Opravené, konečné aj predbežné výsledky skríningu

Výsledky skríningu (27. 1.) a čísla incidencie (22. 1.). Opravená mapa (29. 1.), do červených okresov zaradili aj Bratislavu a Nitru.

Fotogaléria
Opravená mapa z 29. 1. 2020
+5

Premiér Igor Matovič spolu s ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím (obaja OĽaNO) však odporúčajú, aby si mestá a obce zopakovali plošné testovanie už tento víkend. „Keby som ja bol starostom alebo primátorom mesta v lepšej polovici, tak by som testovanie zopakoval aj tento víkend,“ povedal Matovič. Dodal, že preto, lebo je tak veľmi presvedčený o význame testovania.

K 36 tzv. lepším okresom patrí napríklad Nitra, ktorá už v decembri žiadala o sprísnenie opatrení v celom okrese.

Rozdelenie okresov na lepšie a horšie by malo byť jasné v piatok. V horších budú platiť prísnejšie pravidlá a nutnosť ďalšieho testovania. V lepších by sa malo dať už v pondelok 1. februára vyjsť z domu do práce bez nutnosti certifikátu o negativite.

Namiesto vysvetľovania opatrení, ktoré musela vláda opravovať, sa premiér spolu s ministrom zdravotníctva venovali rozoberaniu predikcií vývoja pandémie v jednotlivých regiónoch, ktoré pripravili dátoví analytici z iniciatívy Dáta bez pátosu. Matovič sa snažil verejnosť presvedčiť, že „analytici z Bratislavy“ nemôžu vedieť, aká je situácia na celom Slovensku. Tak chcel ospravedlniť rozhodnutie vlády o masovom skríningu, teda testovaní po celej krajine.

VIDEO: Premiér pri výsledkoch skríningu pucoval dátových analytikov.

Video

Matovič viackrát zopakoval, že skríning dopadol aj napriek nižšej účasti výborne. Už predtým vysvetľoval, že za nižšiu účasť môžu rôzne výnimky a najdôležitejšie podľa neho je, aby sa otestovali ľudia, ktorí chodia do práce. Dodal, že cieľom testovania je určiť ohniská infekcie.

„Nitra, ktorá je obkľúčená okresmi, ktoré majú vysokú pozitivitu, sa tým, že mala predvoj plošného testovania pred celoplošným skríningom, dokázala z najhoršieho dostať von,” uviedol Matovič. Nitra podľa výsledkov skríningu patrí k tzv. lepším okresom. No v jej tesnom okolí sú regióny, v ktorých je epidemiologická situácia zlá. Tie podľa Krajčího ukazujú, že krajina ako Slovensko sa nedá deliť na časti a bolo potrebné spraviť celoplošný skríning.

„Pokiaľ by sa pretestovalo jedno mesto a neuzavrelo hranice, tak by sa tam infekcia vrátila. Verím na tento efekt, vychytali sme obrovské množstvo infekčných ľudí a došlo aj k dohode, že druhýkrát pretestujeme horšiu časť Slovenska," ozrejmil Krajčí. Dodal, že v tzv. červených okresoch je oveľa rozšírenejšia britská mutácia koronavírusu. Tá je o 70 percent infekčnejšia ako pôvodný vírus. Krajčí vysvetlil, že odobraté vzorky sa budú ďalej skúmať.

Premiér a analytici

Matovič tvrdil, že dva týždne „zabíjala koalícia čas“ riešením sporov s dátovými analytikmi. Snažil sa vyvrátiť tvrdenie iniciatívy Dáta bez pátosu, podľa ktorých Slovensko nie je jedným veľkým ohniskom a testovať treba len v najhorších regiónoch. Ak by sa Slovensko podľa premiéra riadilo ich dátami, neukázal by sa problém s vysokou pozitivitou napríklad v Topoľčanoch či Partizánskom. Cez víkend spomenul aj okres Revúca. Na tieto regióny však poukazovali aj analytici.

„Dva týždne som bojoval so všetkými možnými analytikmi a odborníkmi, stál som si za tým, že musíme urobiť skríning. Mrzí ma, že sme zabíjali čas na barikádach," spresnil Matovič.

Do budúcna bude premiér klásť dôraz na to, aby sa veci riešili menej politicky, ale „so zdravým rozumom“. „Odložme politikárčenie bokom, ja som za desať mesiacov neurobil populárne rozhodnutie, okrem známeho,nevesty, dobre bude," skonštatoval premiér a dodal, že strana Za ľudí uverila bludom dátových analytikov.

„Ak sa chcú analytici do niekoho obúvať, tak nech si to rozdajú s epidemiológmi, ktorých na Slovensku máme. Tí sa vyznajú lepšie do šírenia epidémie ako analytici a matematici," pridal sa k premiérovi Krajčí.

Čo bude ďalej?

Podľa ministra Krajčího by sa od 8. februára mali uvoľniť opatrenia a otvárať prevádzky. Na to je opäť potrebné testovať, pretože Slovensko sa bude nachádzať v bordovej farbe. Tá síce znamená zlepšenie, nie však do takej miery, aby sa mohli otvoriť len tak prevádzky a rušiť opatrenia.

Deti sa po skríningu mali 8. februára vrátiť do škôl, minimálne žiaci prvého stupňa, deviataci a maturanti. Krajčí si však myslí, že tento dátum je v tejto chvíli neistý.

„Buď budeme naďalej v tvrdom lockdowne, alebo sa budeme pravidelne testovať,“ vyhlásil Krajčí s tým, že žiadna iná krajina nemá takého vytrvalého premiéra ako Slovensko. Matovič je známy presadzovaním celoplošného testovania. Koaliční partneri zo SaS a strany Za ľudí však už pred časom vyhlásili, že ďalšie celoslovenské testovanie nepodporia.

Matovič opäť zopakoval, že pri súčasnom tempe očkovania a dodávok vakcín „je ilúzia, že nás vakcína zachráni“. Zaočkovanie 60 percent ľudí by mohlo podľa neho trvať aj do septembra. Ak by však na území Slovenska dominovala tzv. britská mutácia vírusu, percento zaočkovaných by muselo byť vyššie. Podľa Matoviča aj 80 percent.

Kam (ne)potrebujem negatívny test na COVID-19?

Od 27. januára do 7. februára platia nové pravidlá zákazu vychádzania. Pri kontrole sa budú uznávať negatívne výsledky z PCR a antigénových testov, ale aj doklad, ktorý dokazuje, že človek koronavírus prekonal v období 90 dní. Preukázať sa možno certifikátom, potvrdením od lekára, ale aj SMS správu či e-mailom. Pokuty zostávajú ako doteraz: polícia môže dať v blokovom konaní pokutu do 1 000 eur a v správnom konaní do 1 659 eur.

Kam potrebujem od 27. januára negatívny test?

Na cestu do práce alebo do prírody budete potrebovať test minimálne od 27. januára do 3. februára. V piatok minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) určí, v ktorých 36 okresoch s horšou epidemickou situáciou bude znova do 7. februára potrebný negatívny test. Platia aj výnimky. Seniori nad 65 rokov síce môžu ísť bez testu na vychádzku do prírody, na poštu, aj ak si idú po dôchodok. Ak by však chceli podať list alebo si na pošte kúpiť obálku, potrebujú negatívny test.

  • práca, pracovný pohovor a uzavretie pracovnej zmluvy
  • pošta, banka, poisťovňa
  • čistiareň odevov, opravovňa obuvi, trafika, optika, knižnica
  • servis bicyklov, autoservis, STK, zberné miesta pre príjem žiadostí na vydanie tachografických ka­riet
  • výdajné miesta obchodov, zásielkovní, e-shopov
  • orgán verejnej moci na úkon, ktorý sa nedá spraviť na diaľku
  • pobyt v prírode vrátane individuálneho športu v okrese – výnimky majú deti do 15 rokov a seniori nad 65 rokov, osoby ZŤP na vozíčku, so závažnou poruchou autistického spektra, osoby so zdravotným postihnutím a so zdravotným stavom neumožňujúcim vykonanie testu
  • vycestovanie do zahraničia a cesta späť
  • cesta žiaka 2. stupňa a poslucháča do školy
  • sprevádzanie dieťaťa do materskej školy, žiaka a poslucháča do školy
  • povolené hromadné podujatie
  • návšteva knižnice – knižnice sa totiž môžu od stredy otvoriť

Kam od 27. januára negatívny test netreba?

Na prechádzku so psom alebo mačkou či kočíkovanie do vzdialenosti kilometra od domu či na vybavenie základných životných potrieb netreba test. Seniori nad 65 rokov a deti do 15 rokov nepotrebujú test na pobyt v prírode. Aj deti, ktoré idú do materskej školy alebo žiaci do 10 rokov na ceste do školy nepotrebujú test.

Ďalšie výnimky:

  • nákup a zaobstaranie nevyhnutných životných potrieb v najbližšom obchode alebo obdobnom mieste (potraviny, lieky, drogéria, krmivo pre zvieratá, zabezpečenie starostlivosti o deti a domáce zvieratá.)
  • lekár a lekáreň
  • testovanie na COVID-19
  • pohreb, uzavretie manželstva, krst
  • starostlivosť o blízku osobu, ktorá je na to odkázaná
  • vychádzka s dieťaťom do troch rokov do jedného kilometra od bydliska
  • veterinárna starostlivosť
  • cesta dieťaťa do materskej školy a do I. stupňa základnej školy
  • cesta dieťaťa za rodičom
  • dostavenie sa pred orgány činné v trestnom konaní
  • súdne pojednávanie
108 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #plošné testovanie