Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Djokovič mal prekonať Covid v decembri a dostať kvôli tomu výnimku, prezradili jeho právnici
Zdielať na

Djokovič mal prekonať Covid v decembri a dostať kvôli tomu výnimku, prezradili jeho právnici

MELBOURNE / Novak Djokovič sa prvýkrát ozval fanúšikom z karanténneho hotela. Skončil tam, keď mu austrálske úrady odmietli uznať výnimku pre nezaočovaných. Pred hotelom, v ktorom tenista čaká na verdikt súdu, ho podporujú jeho fanúšikovia. Do karantény v rovnakom hoteli poslali austrálske úrady aj českú tenistku Renatu Voráčovú. Tá už dokonca hrala na prípravnom turnaji, ale úradníci sa rozhodli skontrolovať aj jej zdravotnú výnimku.

Srbský tenista Novak Djokovič prišiel do Melbourne obhajovať titul na Australian open. Namiesto toho je zavretý v karanténnom hoteli. Čaká tam na verdikt súdu, či ho miestne úrady pustia do krajiny. 

Právnici informovali o Djokovičovom prekonaní Covidu

Djokovičovi právnici uviedli, že hráčovi bolo udelené dočasné vízum na vstup do krajiny a "lekárska výnimka z očkovania proti Covid" od dôvodu jeho nedávneho prekonania ochorenia Covid-19.

Podľa dokumentov sa v osvedčení o výnimke uvádzalo, že 14 dní po pozitívnom teste v decembri hráč „nemal horúčku ani respiračné symptómy Covid-19 za posledných 72 hodín“. Jeho infekcia nebola vopred oznámená.

S pozitívnym testom na hromadnom podujatí

Podľa právnikov mal Djokovič pozitívny test 16.decembra. Novinár New York Times na svojom Twitteri upozornil, že aj napiek tomu sa srbský tenista zúčastnil na hromadnom podujatí. Išlo o oceňovanie detí, ktoré sa pripravujú v jeho tenisovom centre. Djokovič sa fotil s mnohými deťmi, bez respirátorov či rúšok. 

Tenista sa ozval na sociálnej sieti

"Ďakujem všetkým ľuďom z celého sveta za ich nekončiacu podporu. Cítim ju a veľmi si ju vážim," ozval sa Novak Djokovič. V Melbourne vyšli do ulíc na podporu Djokoviča desiatky ľudí, mávali srbskými zástavami a žiadali jeho prepustenie. Na proteste sa zúčastnili aj utečenci a odporcovia očkovania. "Nezaslúži si byť v karanténnom hoteli, neurobil nič zlé. Musí sa cítiť ako väzeň," vyjadril sa jeden z podporujúcich fanúšikov. Austrálska ministerka vnútra poprela, že by bol tenista zadržiavaný proti svojej vôli. "Kedykoľvek môže odísť. Ak sa tak rozhodne, pohraničná služba zariadi všetky potrebné formality," reagovala ministerka vnútra Karen Andrewsová. 

Instagram Novak Djokovič

​Djokovič prišiel do Austrálie na výnimku od organizátorov turnaja. Výnimku však nebol schopný imigračným úradníkom doložiť, navyše si vybavil zlý typ víz. Miestne úrady tak rozhodli o jeho deportácii, proti čomu sa Srb ohradil na súde. Ten o jeho osude rozhodne v pondelok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy