Aktuálne 05. jún 2023

Istanbulský dohovor Nie je záväzný pre Slovensko, vysvetľuje ministerstvo spravodlivosti

TASR
TASR

To, že Rada EÚ prijala Istanbulský dohovor, podľa ministerstva nemá žiadny piamy následok pre Slovensko. Ak by sa prijali zmeny v európskych právnych predpisoch, ich implementácii by predchádzali rokovania.

To, že Rada EÚ prijala Istanbulský dohovor, podľa ministerstva nemá žiadny piamy následok pre Slovensko. Ak by sa prijali zmeny v európskych právnych predpisoch, ich implementácii by predchádzali rokovania.

TASR

TASR

Prijatie Istanbulského dohovoru Radou Európskej únie nemá priamy okamžitý následok pre Slovensko. Ako ysvetlilo ministerstvo spravodlivosti, EÚ ho môže napĺňať v rámci oblastí, kde na ňu členské štáty preniesli právomoc. Ide o oblasti správy inštitúcií Únie a justičnej spolupráce v trestných veciach, azylu a zásady zákazu vrátenia a vyhostenia.

"Dohovor nie je záväzný pre Slovensko, pristúpila k nemu Európska únia, nie Slovenská republika," uviedol rezort. Ako doplnil, v oblastiach, v ktorých má EÚ právomoci, už teraz tvorí spoločnú politiku a právnu úpravu, teda smernice či nariadenia. "Zmeny po pristúpení by nastali iba v prípade, že platné EÚ predpisy sú s dohovorom v rozpore, čo nie je v zásade tá situácia," poznamenal.

Priamy následok pre Slovensko podľa ministerstva nie je. V prípade prijatia zmien v európskom aquis (právnych predpisoch), aby bol v súlade s dohovorom, by ich implementácii predchádzali rokovania.

"Ako príklad možno uviesť Dohovor o právach osôb so zdravotným postihnutím, ku ktorému pristúpila EÚ aj Slovensko pred desiatimi rokmi, no dodnes nie je princíp primeraných úprav z dohovoru napríklad zahrnutý v antidiskriminačnej legislatíve EÚ, kde prebiehajú blokované technické rokovania celých desať rokov," načrtol rezort. Dodal, že vnútorná správa inštitúcií EÚ sa Slovenska vôbec nedotýka.

 

Ministerstvo poukázalo aj na deklaráciu zahrnutú v dokumentoch prijatých Radou EÚ, ktorá obmedzuje právomoci Únie v tejto oblasti. "Pristúpením Únie k dohovoru, pokiaľ ide o záležitosti, ktoré patria do jej výlučnej právomoci, nie je dotknutá právomoc členských štátov, pokiaľ ide o ratifikáciu, prijatie alebo schválenie dohovoru, v záležitostiach, ktoré patria do ich vnútroštátnych právomocí," citoval rezort.

Dohovor o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu je podľa ministerstva komplexná, štandardná medzinárodná zmluva, ktorú Rada Európy prijala na ochranu žien, mužov a detí pred násilím. Obsahuje návrhy opatrení pre zmluvné štáty od prevencie, podpory obetí, spolupráce orgánov a inštitúcií až po oblasť civilných a trestných konaní. Podpísalo a ratifikovalo ju 38 zo 46 krajín Rady Európy.

Istanbulský dohovor je prvým právne záväzným dohovorom o násilí páchanom na ženách v Európe. Predložili ho v roku 2011 a platnosť nadobudol v roku 2014. O otázke vstupu EÚ ako celku sa v Rade EÚ dlhodobo rokovalo. Proces bol zdĺhavý aj pre odpor niekoľkých členských štátov. V októbri 2021 Súdny dvor EÚ predložil stanovisko k ratifikačnému procesu a rozhodol, že EÚ môže byť súčasťou Istanbulského dohovoru aj napriek tomu, že niektoré členské krajiny dohovor nechcú ratifikovať.

Europarlament s tým súhlasil na májovom zasadnutí v Štrasburgu a minulý týždeň sa k nemu pripojila aj Rada EÚ. Slovensko patrí medzi krajiny, ktoré dohovor neratifikovali.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Diskusia