Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Výstavby plotov na hraniciach: Členské štáty EÚ sa v tejto otázke nezhodujú

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - EÚ by mala byť úprimná a otvorená a pripustiť, že ploty (na hraniciach) fungujú a nemali by byť zo strany Európskej komisie (EK) odsudzované. Grécky minister zodpovedný za európske záležitosti Miltiadis Varvitsiotis to uviedol v súvislosti s pondelkovým zasadnutím Rady EÚ pre zahraničné záležitosti. Postoje jeho rezortných partnerov z ďalších členských krajín EÚ, ktoré vyjadrili na stretnutí sa líšili. Informuje o tom správa agentúry DPA.

Varvitsiotis žiadal, aby bola výstavba pohraničných plotov financovaná z rozpočtu EÚ. Fyzické bariéry podľa neho znižujú množstvo príchodov migrantov. Nemecká ministerka pre Európu Anna Lührmannová uviedla, že jej krajina nie je o takýchto návrhoch presvedčená. Štátna tajomníčka francúzskeho rezortu diplomacie Laurence Booneová si zase myslí, že peniaze z EÚ sú na to, aby pomohli pri ochrane vonkajších hraníc. Nie sú však podľa jej slov určené na "výstavbu malty a tehál na ploty".

Na územie EÚ prichádza zvýšený počet migrantov

Európska únia čelí zvýšenému počtu žiadateľov o azyl a nezákonných migrantov, ktorí na jej územie prichádzajú, píše DPA. Výstavba múrov bola aj jednou z tém pondelkového rokovania ministrov zahraničných vecí a štátnych tajomníkov členských krajín EÚ zodpovedných za zahraničné záležitosti.

Európska komisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová minulý týždeň uviedla, že EK napriek tlaku viacerých krajín nechce platiť za výstavbu plotov alebo múrov proti neželanej migrácii na vonkajšej hranici EÚ. Dodala, že stavanie múrov nie je v Európskej únii dobrým riešením. Ešte na jeseň 2021 viac ako desať členských štátov EÚ od Komisie žiadalo, aby sa aspoň čiastočne hradili fyzické hraničné bariéry zo spoločného rozpočtu. Brusel to vtedy rozhodne odmietol.

VIDEO Maroš Šefčovič o postoji eurokomisie voči návrhom stavať ploty na hraniciach EÚ

Maroš Šefčovič o postoji eurokomisie voči návrhom stavať ploty na hraniciach EÚ (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Šefčovič k téme

Európska komisia (EK) pri ochrane vonkajších hraníc EÚ uprednostňuje pred výstavbou fyzických bariér riešenia technického charakteru. Po fyzických bariérach volajú niektoré členské štáty. Vyplynulo to z vyjadrenia podpredsedu EK Maroša Šefčoviča po pondelkovom zasadnutí Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Bruseli.

Viac o téme: PlotyVýstavbaHranice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu