Ako to v súčasnosti funguje v Bielorusku? Situácia opísal minister obrany v exilovej vláde

ta3 ČTK
1.6.2023 13:13

Vedenie Bieloruska umožnilo, že sa Minsk spolupodieľa na ruskej agresii proti Ukrajine, na bieloruskom území sú ruské vojská a v posledných dňoch bol dokonca podpísaný dokument o rozmiestnení nestrategických jadrových zbraní v Bielorusku, čo zvyšuje riziko ich použitia z jeho územia.

Lukašenko
TASR/AP

Aj naďalej tiež pokračujú represie voči ľuďom aj politickým väzňom v Bielorusku, povedal v rozhovore s ČTK Valeryj Sachaščyk, minister obrany v bieloruskej exilovej vláde, ktorá sídli vo Vilniuse. "Myslím, že nebudem preháňať, keď poviem, že posledných 100 rokov nikde v Európe nebola taká ťažká situácia, pokiaľ ide o ľudské práva, ako je teraz v Bielorusku," uviedol Sachaščyk.

Bielorusko za Lukašenka obhajuje záujmy Ruska a spolupracuje s ním. Už skôr v tejto súvislosti exilový minister obrany uviedol, že v krajine začala tiež fungovať obdoba ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny. Súkromná organizácia Gardservis je napojená na Lukašenkov režim a už pred niekoľkými mesiacmi začala s výcvikom svojich vojakov. Podľa všetkého ide o prvú takú súkromnú skupinu v krajine, ktorej bieloruský autoritatívny vládca Alexander Lukašenko udelil právo nosiť zbrane a poskytovať vojenské služby.

"Viem, že skupina existuje, ale bohužiaľ nemám žiadne aktuálne informácie, napríklad o tom, že by momentálne operovali mimo územia Bieloruska či plnili nejaké úlohy na Ukrajine," uviedol Sachaščyk. Podľa neho to je možné. Rusko totiž do tejto skupiny investovalo obrovské peniaze. "A nemyslím si, že by Vladimír Putin len tak vyhadzoval peniaze. Keď už do Gardservisu investoval, bude chcieť nejakú návratnosť svojich peňazí," doplnil exilový minister.

Pokiaľ ide o wagnerovcov, tí podľa neho nabrali do svojich radov aj Bielorusov a mnoho z nich už na Ukrajine zomrelo. "Ekonomická situácia v Bielorusku je teraz naozaj veľmi zlá, ľudia nemajú, ako si zarobiť peniaze, a preto sa niektorí z nich pridali práve k Wagnerovej skupine," povedal 58-ročný Sachaščyk, ktorý v minulosti študoval v Moskve a neskôr slúžil aj v bieloruskej armáde. Odišiel z nej pred viac ako dvadsiatimi rokmi.

Lukašenkov režim sa stupňuje

Dlhoročný Putinov spojenec Lukašenko, ktorý podporil ruskú inváziu na Ukrajinu, vládne železnou rukou už od roku 1994. Počas protestov po voľbách v roku 2020 polícia zadržala viac ako 35-tisíc ľudí a tisíce z nich zbila. Úrady tiež zatvorili väčšinu nezávislých médií a spolkov na ochranu ľudských práv a iných neziskových organizácií. Podľa ľudskoprávnej organizácie Vjasna je teraz v Bielorusku minimálne 1 496 politických väzňov.

V poslednej dobe sa objavujú správy, že príbuzní nemajú dlhšiu dobu informácie o niekoľkých politických väzňoch, napríklad o bieloruskom disidentovi a nositeľovi Nobelovej ceny za mier Alesi Bjaljackom či Viktárovi Babarykovi, ktorý bol jedným z hlavných súperov Lukašenka pred prezidentskými voľbami v auguste 2020. Viac než 100 dní tiež nikto nepočul o bývalom prezidentskom kandidátovi Mikalaji Statkevičovi, ktorý dostal 14 rokov väzenia.

"Lukašenkov režim stupňuje represie. Podpora z Ruska a strach je to jediné, čo ho stále drží pri moci. Využíva mučenie politických väzňov, aby dosiahol ešte väčšie zastrašovanie spoločnosti. Chce vytvoriť atmosféru totálneho strachu, kde sa každý bude báť povedať hoci jediné slovo," povedal Sachaščyk.

Dobrovoľníci na strane Ukrajiny

Ako minister obrany v exilovom kabinete opozičnej vodkyne Svjatlany Cichanouskej má Sachaščyk na starosti okrem iného situáciu Bielorusov, ktorí bojujú na strane Ukrajiny v rámci bieloruského dobrovoľníckeho pluku. "Nepovedal by som, že dobrovoľníkov v poslednom čase pribúda. Tí, ktorí sa na Ukrajinu chceli vydať, už tam sú. Nemálo ich však zahynulo, keď bránili Ukrajinu, niektorí utrpeli zranenia a stretávajú sa s psychickými problémami. Navyše vojna nadobúda povahu určitej zdĺhavej vojny, čo má na nich určite vplyv," popísal Sachaščyk. 

Problémy so situáciou veteránov podľa neho mali všetky krajiny, ktoré zažili vojnu, napríklad aj Spojené štáty po vojne vo Vietname či v Afganistane. "Musí to riešiť aj Ukrajina, musíme to riešiť aj my, pokiaľ ide o bieloruských dobrovoľníkov, ktorí bojujú na strane Ukrajiny. Ide ako o zdravotnú starostlivosť, tak o psychologickú pomoc," dodal.

Okrem starostlivosti o bieloruských veteránov je Sachaščykovou hlavnou úlohou zaistenie národnej bezpečnosti Bieloruska a vytvorenie takých podmienok v novom slobodnom Bielorusku, aby sa mohli uskutočniť demokratické voľby. 

"Vytvorili sme pomerne veľkú štruktúru, ktorá sa zaoberá sledovaním diania ako vo vnútri Bieloruska, tak aj v jeho okolí. Tiež monitorujeme nálady v bieloruskej armáde, aby sme mohli dosiahnuť zmeny v Bielorusku bez občianskej vojny, bez krviprelievania," opísal Sachaščyk. Chce tiež vytvoriť budúci systém bezpečnosti, aby boli pripravení vo chvíli, keď padne režim.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok