Protesty neutíchajú. Izraelský minister obrany vyzval vládu, aby pozastavila reformy súdnictva

ta3 čtk
25.3.2023 21:24

Izraelský minister obrany Joav Galant v sobotu vyzval na zastavenie kontroverznej reformy súdnictva. Prehlbujúca sa vnútorná roztržka vyvolaná snahou reformu presadiť predstavuje bezprostrednú hrozbu pre bezpečnosť krajiny, uviedol v televíznom vystúpení minister podľa agentúry Reuters.

Proti reforme, ktorá v prípade schválenia podľa kritikov obmedzí demokraciu v krajine, demonštrujú v Izraeli už niekoľko týždňov desiatky tisíc ľudí. Denník The Times of Israel uviedol, že v sobotu večer sa v meste Tel Aviv na protest proti vláde premiéra Benjamina Netanjahua a jeho súdnej reforme zhromaždilo odhadom 195-tisíc ľudí. Na jednom mieste proti nim polícia zasiahla vodným delom. Desiatky tisíc ľudí demonštrujú aj v Haife a v ďalších mestách.

Galant je prvým vysokopostaveným členom Netanjahuovej pravicovej koaličnej vlády, ktorý sa proti reforme otvorene postavil, napísala agentúra AP. Minister uviedol, že je potrebné rokovať o zmenách súdnych zákonov s opozíciou, a vyhlásil, že reformný proces by mal byť s okamžitou platnosťou pozastavený. "V tejto chvíli musíme legislatívny proces zastaviť a umožniť ľuďom, aby oslávili pesach a Deň nezávislosti," povedal.

Nesúhlas s reformou sa v posledných týždňoch ozýval aj z radov izraelskej armády, ktorá patrí k najrešpektovanejším inštitúciám v krajine. Odchodom z dobrovoľnej služby hrozí čím ďalej tým viac rezervistov, uvádza agentúra AP.

Galant ohlásil zámer vystúpiť s vyhlásením už vo štvrtok, potom si ho ale predvolal premiér Netanjahu a Galant nakoniec verejne neprehovoril. Podľa Galantovej kancelárie ale minister premiérovi povedal, aké by súdna reforma mohla mať dôsledky pre izraelskú armádu a obranu.

Krajne pravicový minister národnej bezpečnosti Itamar Ben Gvir po sobotňajšom Galantovom vystúpení vyzval premiéra Netanjahua, aby ministra obrany kvôli jeho výrokom odvolal, uviedol denník The Times of Israel. "Vyzývam premiéra, aby odvolal Galanta, ktorý prišiel do vlády vďaka hlasom pravice, ale podľahol tlaku tých, ktorí odmietajú (službu v armáde), a snažia sa zastaviť túto dôležitú reformu," vyhlásil Ben Gvir.

Líder izraelskej opozície Jair Lapid naopak Galanta ocenil za "odvážny, kľúčový krok v prospech bezpečnosti Izraela". Zároveň, rovnako ako Galant, apeloval na vládu, aby s reformou nepokračovala a začala rokovania s opozíciou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok