Denník N

Čoho sa treba báť, keď sa Fico pýta na slovenské úspory v Spojených štátoch

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Premiér Robert Fico čoraz častejšie opakuje, že vláda potrebuje mobilizovať peniaze, aj súkromné, aby pomohli ekonomike.

„To sú peniaze, ktoré zväčša končia v Spojených štátoch amerických, ale my ich potrebujeme tu doma,“ vyhlásil vo štvrtok premiér v súvislosti s vkladmi ľudí, ktoré majú dnes v dôchodkovom sporení. Popri tom položil aj otázku, ako využiť vklady ľudí, ktoré majú dnes v bankách.

„Domáce zdroje, aj súkromné, v bankách alebo nainvestované do dôchodkového zabezpečenia, musíme použiť na domáce ciele alebo na ciele Európskej únie,“ povedal doslova na brífingu u ministra pre investície Richarda Rašiho. Tvrdil tam aj, že pripravujú dokument o mobilizácii všetkých zdrojov, ktoré má vláda k dispozícii.

Mnoho ľudí to znepokojilo, lebo Fico hovoril o používaní súkromných úspor na verejné investície v posledných dňoch opakovane a z vlastnej iniciatívy.

Mali by sa teda sporitelia v bankách či v druhom pilieri báť o svoje peniaze? Stručná odpoveď je, že ani táto vláda nedokáže siahnuť na vklady občanov v bankách, ale na nasporené peniaze v druhom pilieri áno. A je vysoko pravdepodobné, že už na tom začala pracovať. Rozoberme si teraz Ficove slová podrobnejšie.

Na vklady ľudí siahnuť nemôžu

Čo môže znamenať výrok o použití vkladov ľudí v bankách? Vláda samozrejme nemôže ľudí prinútiť, aby jej svoje peniaze dali alebo požičali. Môže však vydať špeciálne

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Dôchodky a dôchodkový vek

Ficova vláda

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie