Denník N

Kašlete na ľudí, vyčítal Fico Hegerovi vo videu z pumpy. Dnes mlčí, hoci benzín je ešte drahší

Robert Fico s Erikom Kaliňákom kritizujú vo februári 2022 vládu za to, že nerobí kroky na zastavenie rastu cien benzínu. Reprofoto N, zdroj - YouTube
Robert Fico s Erikom Kaliňákom kritizujú vo februári 2022 vládu za to, že nerobí kroky na zastavenie rastu cien benzínu. Reprofoto N, zdroj – YouTube

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Slovenské ceny benzínu patria k najdrahším v EÚ. Dôvodom sú aj vyššie dane.
  • Robert Fico ešte ako opozičný politik kritizoval bývalú vládu Eduarda Hegera, že s drahým benzínom nič nerobí. Vtedy boli ceny nižšie, než sú dnes.
  • Hlavným faktorom, ktorý ovplyvňuje ceny benzínu, sú ceny ropy na svetových trhoch. Ich rast sa v posledných dňoch zastavil.

Odkedy je Robert Fico späť pri moci, drahý benzín už preňho nie je téma, hoci ešte v opozícii vyčítal vláde Eduarda Hegera, že „kašle na ľudí“.

„Došli sme tankovať klasický benzín 95, cena je 1,53,“ pohoršoval sa Fico s Erikom Kaliňákom v pamätnom videu z februára 2022.

V polovici apríla 2024 sa rovnaký druh benzínu predával v priemere za takmer 1,7 eura za liter. Jeho cena rástla už štvrtý týždeň v rade a je možné, že to nebolo poslednýkrát. Štatistický úrad vydá nové údaje za minulý týždeň v piatok.

„Chcem naozaj vládu vyzvať, preboha, nech sa zobudí a začne konečne niečo pre ľudí na Slovensku robiť,“ odkazoval Fico kabinetu Eduarda Hegera (vtedy OĽaNO, dnes Demokrati) pred dvomi rokmi.

Čo hovorí Fico dnes ako premiér?

Úrad vlády sa k otázkam odmieta vyjadriť a novinárov obracia na kompetenčne príslušné rezorty financií a hospodárstva.

Polovicu ceny benzínu na Slovensku tvoria dane a ministrom financií je nominant Smeru Ladislav Kamenický. „Nie štát zdiera ľudí, ale sú to ceny výrobcov,“ odkázal k cenám benzínu v pondelok v diskusnej relácii Rádia Expres. Povedal tiež, že výzvy, najmä z opozičnej SaS, aby znížil dane, vníma ako súčasť kampane pred eurovoľbami. „Pánovi Sulíkovi odkazujem, že keď chce znížiť cenu, nech sa obráti na svojich kamarátov v Slovnafte.“

Moderátor mu pripomenul, že matkou Slovnaftu je maďarský pološtátný koncern MOL. Maďarský premiér Viktor Orbán je v súčasnosti jediným blízkym spojencom Roberta Fica.

Ako Kamenický prekrúca čísla a zvaľuje vinu na Slovnaft

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Doprava

Ficova vláda

Ladislav Kamenický

Robert Fico

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie