Objednávateľom Kuciakovej vraždy je Marian Kočner, vyhlásil na súde Andruskó

TA3 TASR
25.5.2022 15:21

Objednávateľom vraždy novinára Jána Kuciaka je Marian Kočner. Pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku to v stredu vyhlásil Zoltán Andruskó. V kauze vraždy novinára a jeho snúbenice je už právoplatne odsúdený. V rámci prípravy vrážd prokurátorov, ktorú súd tiež pojednáva, je vylúčený na samostatné konanie.

"Od môjho zaistenia som vypovedal, že objednávateľom Kuciakovej vraždy je Marian K. a sprostredkovateľom Alena Zs. Nikdy som nepovedal, že som sa mohol mýliť," zdôraznil Zoltán Andruskó tvrdí, že Alena Zsuzsová. mu na USB kľúči ukázala "profesionálne vypracované sledovanie Jána Kuciaka".

Vypovedal, že Alena Zsuzsová si u neho objednala aj vraždu súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Mala mu doručiť Žilinkovu adresu s fotografiou a za jeho likvidáciu sľúbiť 70-tisíc eur. V súvislosti s prípravou vraždy mal byť v kontakte s obvineným Dušanom Kracinom. Ten mal podľa Zoltána Andruskóa vedieť aj o plánovanej vražde súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a tiež bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho.

Splnomocnenec poškodených Kuciakovcov Roman Kvasnica zdôraznil, že Zoltán Andruskó vypovedal presne tak, ako v pôvodnom konaní. "Všetko, čo hovorí, je mimoriadne podstatné," dodal s tým, že je kľúčovým svedkom.

Vo štvrtok by mal súd realizovať dôkaz v podobe USB kľúča. "Tento dôkaz má podľa mňa mimoriadne vysokú dôkaznú hodnotu, pretože obsahuje súhrn všetkých informácií, ktoré tzv. sledovacie komando postupne nazhromažďovalo o zavraždenom Jánovi Kuciakovi. Tento USB kľúč bol odovzdaný Marianovi K. podľa výpovede Petra Tótha pánom Tóthom," podotkol.

Predsedníčka senátu v stredu pred 16.30 h prerušila hlavné pojednávanie. Výsluch Zoltána Andruskóa by mal pokračovať aj vo štvrtok. "Ešte nebolo ukončené ani kladenie otázok svedkovi zo strany prokuratúry. Preto to nechcem v rámci celého úkonu predčasne hodnotiť. Zjavne prejde ešte otázkami obhajoby, splnomocnencami poškodených a súdu," povedal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Matúš Harkabus.

Súd v kauze vraždy novinára a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej opätovne rozhoduje o vine Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej. ŠTS ich pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd (NS) SR vrátil vlani v máji prípad prvostupňovému súdu. 

Právoplatné sú v tejto kauze tri rozhodnutia. Miroslav Marček a Tomáš Szabó dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody. Zoltán Andruskó 15 rokov nepodmienečne. Zároveň súd pojednáva aj kauzu prípravy vrážd prokurátorov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok