BMW prezrádza viac o Neue Klasse. Príde aj SUV

Automobilka z Mníchova chystá novú generáciu elektromobilov strednej triedy. Hovorí jej Neue Klasse. Tieto autá už nepočítajú so spaľovacími motormi. Prvé príde v roku 2025.

09.08.2022 10:00
debata
Nová architektúra pre Neue Klasse by mala... Foto: BMW
BMW i3 - Čína Nová architektúra pre Neue Klasse by mala postupne skoncovať so spaľovacími motormi.

Mníchovská automobilka patrila k pionierom elektrifikácie. Len si spomeňte na BMW i3 a futuristický plug-in hybridný superšport i8 z roku 2013. Tieto revolučné autá, vyrobené prevažne z kompozitov, využívali autonómne platformy a veľmi pokrokovú techniku. Ale boli aj drahé a pre BMW nerentabilné. V Mníchove preto rýchlo zaradili spiatočku a novú generáciu elektromobilov ako iX3 a i4 alebo aj novú limuzínu i7 vyvinuli na multienergetických platformách, teda základoch, ktoré môžu používať čisto elektrický pohon ako aj klasické spaľovacie motory. Bolo to lacnejšie riešenie s menšími rizikami v prípade, ak by boli elektrické autá neúspešné.

BMW X4 - test 2022 Čítajte viac Test: BMW X4 xDrive20d – štýlové aj praktické

Výnimkou v produkcii BMW je len SUV iX, ktoré bolo vyvíjané od počiatku ako čistý elektromobil a na čistom hárku papiera. Jeho platforma je však určená luxusnému segmentu. Do budúcna preto BMW pripravuje celkom nové, čisto elektrické základy, ktoré budú podopierať novú generáciu takzvanej Neue Klasse, áut strednej triedy. Vracia sa tým vlastne k pôvodnému konceptu, keď tak trochu doplatilo na to, že predbehlo dobu. Teraz o nej prezradil čosi viac sám šéf BMW Oliver Zipse. Podľa neho je nová platforma zameraná na cirkulárnu ekonomiku, udržateľnosť, používanie nových technológií a tiež výrobných procesov. Výroba má odštartovať v polovici dekády – najprv v Maďarsku, neskôr v Mníchove.

V roku 2025 sa zároveň predstaví prvý model postavený na týchto základoch. Už dávnejšie je známe, že pôjde o sedan veľkosti BMW radu 3, bude to vlastne trojka budúcnosti. A je možné, že dostane opäť názov i3, hoci s pôvodným karbónovým mestským elektromobilom nebude mať naozaj nič spoločné. Novou informáciou od šéfa BMW je však to, že k i3 sa pridá aj elektrické SUV, pravdepodobne nástupca súčasného iX3. Zaujímavé je tiež to, že mníchovská značka bude popri Neue Klasse stále vyrábať model 3 a X3 s benzínovými a naftovými motormi. Dokonca by mali dostať nástupcov.

BMW I4 M50 - test 2022 Čítajte viac Test: BMW i4 M50 - tichá beštia, ktorá dá zabrať žalúdku

Dôvod paralelnej výroby je jasný – nie celý svet je pripravený na elektrifikáciu. Napriek tomu sa má práve Neue Klasse stať jedným z hlavných pilierov prosperity BMW v nasledujúcich rokoch. Už do konca dekády majú tieto modely tvoriť viac ako polovicu predajov. Platforma má byť tiež pripravená na zástavbu vodíkového pohonu. Na bližšie informácie si však ešte budeme musieť počkať do budúceho roka, keď novú architektúru BMW predstaví na takmer domácom autosalóne v Mníchove, plánovanom na september 2023.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #elektromobily #Neue Klasse
Články podľa značiek