Na hlavný obsah

Prezidentka udelila tri podmienečné milosti

Trest zmiernila i mužovi, ktorý dostal 10 rokov za prechovávanie marihuany.

Prezidentka udelila tri podmienečné milosti
Prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR/AP

Prezidentka Zuzana Čaputová udelila v piatok (23. 7.) podmienečnú milosť trom odsúdeným.

Zvyšok trestu odpustila matke štyroch maloletých detí a odsúdenej matke samoživiteľke a podmienečne zmiernila trest mužovi, ktorý bol odsúdený na desať rokov za prechovávanie marihuany.

V pondelok (26. 7.) o tom informoval hovorca prezidentky SR Martin Strižinec.

Zanedbanie povinnej výživy

V prvom prípade udelila podmienečnú milosť 29-ročnej žene, ktorú v roku 2015 právoplatne odsúdili za spáchanie prečinu zanedbania povinnej výživy na trest odňatia slobody na jeden rok.

Mladá žena v období rokov 2014-2015 spôsobila dlh na výživnom vo výške 416 eur, z uloženého trestu doposiaľ vykonala viac ako mesiac. Prezidentka žene odpustila zvyšok trestu pod podmienkou, že po dobu jedného roka odo dňa udelenia milosti nespácha úmyselný trestný čin.

Strižinec priblížil, že v čase spáchania skutku prechádzala zložitým obdobím v osobnom i pracovnom živote.

„Od spáchania skutku v roku 2015 vedie bezúhonný život. V súčasnosti nie je trestne stíhaná a nespáchala ani priestupok. Ďalší výkon trestu odňatia slobody sa v jej prípade javí ako neúčelný a mal by veľmi nepriaznivý dopad na jej maloleté deti,“ vysvetlil Strižinec.

Žena je matkou štyroch maloletých detí, z ktorých najmladšie má 11 mesiacov. Žiadosť o milosť podal jej manžel.

Krádež a škoda 220 eur

V druhom prípade prezidentka udelila podmienečnú milosť 24-ročnej žene, cudzinke. V roku 2017 ju odsúdili za spáchanie prečinu krádeže, keď spôsobila škodu vo výške 220 eur, na trest odňatia slobody v trvaní 3 mesiace.

Strižinec spresnil, že sa stará sa sama o trojročného syna. „Zo správy starostu obce, v ktorej v súčasnosti žije, vyplýva, že ako samoživiteľka sa o maloleté dieťa riadne stará,“ uviedol hovorca prezidentky.

Podľa prezidentky vedie od roku 2017 bezúhonný život. „Výkon zvyšku trestu odňatia slobody v trvaní 69 dní sa v jej prípade javí ako neúčelný a mal by nepriaznivý dopad na jej maloleté dieťa,“ dodal hovorca.

Rovnako aj jej zvyšok trestu odpustila pod podmienkou, že po dobu šiestich mesiacov odo dňa udelenia milosti nespácha úmyselný trestný čin.

Dve sadenice marihuany

V treťom prípade udelila prezidentka podmienečnú milosť 56-ročnému mužovi, ktorého súd odsúdil za zaobstaranie a prechovávanie marihuany na trest odňatia slobody vo výmere 10 rokov.

Z trestu doposiaľ vykonal viac ako rok, prezidentka mu odpustila osem. Zostáva mu tak ešte 11 mesiacov trestu.

Prezidentka zohľadnila i to, že muž s látkou neobchodoval, v súčasnosti nie je trestne stíhaný a okrem daného odsúdenia viedol bezúhonný život.

Podstata skutku spočívala podľa rozhodnutia súdu v tom, že vo vinohrade, ktorý mu patril, umožnil synovi ako hlavnému páchateľovi, aby zasadil 8 kusov sadeníc marihuany, pričom sám zasadil medzi vinič 2 rastliny.

„Prezidentka sa plne stotožňuje s myšlienkou, že drogovú trestnú činnosť je potrebné prísne postihovať. V uvedenom prípade však 10-ročný trest odňatia slobody možno považovať vzhľadom na okolnosti prípadu, osobu odsúdeného, mieru jeho zavinenia a spoločenskú nebezpečnosť konania za neprimerane prísny, a to aj v kontexte práve prebiehajúcej celospoločenskej diskusie týkajúcej sa revízie vysokých trestných sadzieb za užívanie a držanie marihuany,“ vysvetlil Strižinec.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko