Skutočný surový boj nie je ako film. Dokazujú to nahrávky ukrajinského filmára Oleha Sencova. Známy režisér je dnes hlavne príslušníkom ukrajinských síl. Rozhovor s ním viedol na Ukrajine spravodajca Českej televízie Ján Šilhan.

Vo väzení

Ako rodák z Krymu kritizoval Sencov anexiu tohto územia Moskvou. Rusko ho odsúdilo na 20 rokov väzenia, údajne za plánovanie terorizmu. On sám hovorí o politickom procese. Stal sa symbolom odporu, za mrežami strávil päť rokov. Teraz už piaty mesiac bojuje za slobodu - proti štátu, ktorý ho o tú jeho vlastnú na čas pripravil.

„Rusko nás napadlo a teraz je to otázka prežitia Ukrajiny. Našej Ukrajiny, nášho národa. Povinnosťou každého je chrániť svoju krajinu so zbraňou v ruke,“ povedal režisér.

Rúca stereotypy

Podľa svojich slov rúca stereotypy o režiséroch ako samotároch s veľkým egom. Takí vraj končia v bojoch ako prví. Mal jazdiť po festivaloch, namiesto toho sa presúva po fronte. Aj divákov tohtoročného Febiofestu (Medzinárodný filmový festival Praha) pozdravil zo zákopov.

„Keď bolo Československo pod vplyvom Sovietskeho zväzu, tak ho zadusil. Ukrajina sa tiež nachádzala pod vplyvom Ruska, a keď chcela zmeny, začali ju opäť dusiť tanky,“ odkázal divákom.

Film až po vojne

K armáde sa Sencov pridal krátko po ruskej invázii. Slúžil v okolí Kyjeva, teraz je v Donbase. „Myslím si, že v budúcnosti prídem s nejakým nápadom na film, ale až potom, čo sa vojna skončí. Nie som dokumentarista, nezachytávam to, čo sa deje teraz. Námety dlho zbieram,“ uviedol.

V hlave sa mu tak rodí možno ďalšia snímka. Vymyslel rad rolí a tú svoju najzásadnejšiu možno prežíva teraz. Aj keď o rolách a filme príliš hovoriť nechce. Vraj nie je čas krajinu zabávať, ale chrániť, dodal spravodajca Českej televízie.

Ďalšie dôležité správy

WA 38 Paríž - Členka kyjevského mestského baletu čaká na začiatok vystúpenia v divadle Théâtre du Châtelet v Paríži v utorok 8. marca 2022. Na svojom poslednom predstavení v rámci francúzskeho turné súbor vystupoval pred plným publikom. Počas turné vypukla na Ukrajine vojna. Členovia súboru opísali, že boli z toho fyzicky a emocionálne vyčerpaní. Príležitosť trénovať a tancovať však bola pre mnohých šancou zamerať sa na niečo iné ako na vojnu. FOTO TASR/AP 

A Ukrainian dancer of the Kyiv City B
Neprehliadnite

Po večeroch krehká Olesja tancuje v balete, ale cez deň v boji proti Rusom nepozná zľutovania