Aktuálne 27. máj 2022

Školy pod ruskou okupáciou V Mariupole sa budú deti cez leto učiť ruštinu, na Kryme chcú zakázať angličtinu

TASR Postoj
TASR Postoj

Okupačná vláda v Chersone už začiatkom mája oznámila, že v školách zavedie „ruské štandardy“. Ukrajinskí učitelia sa odmietajú prispôsobiť.

Okupačná vláda v Chersone už začiatkom mája oznámila, že v školách zavedie „ruské štandardy“. Ukrajinskí učitelia sa odmietajú prispôsobiť.

TASR Postoj

TASR

Postoj

V Mariupole sa budú deti cez leto učiť ruštinu, na Kryme chcú zakázať angličtinu
Ukrajinské deti v krízovom centre v Michalovciach. Foto: TASR/Roman Hanc

Ukrajinský predstaviteľ Petro Andriuščenko vo štvrtok oznámil, že ruskí vojaci okupujúci Mariupol zrušili letné školské prázdniny v prístavnom meste, aby sa žiaci pripravili na prechod na ruský učebný plán. Informuje tlačová agentúra AFP.

„Okupanti oznámili predĺženie školského roka až do 1. septembra,“ napísal poradca mariupolského starostu Andriuščenko na sociálnych sieťach. Ruská strana to zatiaľ nepotvrdila.

„Cez leto sa deti budú musieť učiť ruský jazyk, literatúru a dejiny, ale v ruštine budú mať aj hodiny matematiky,“ dodal Andriuščenko. Cieľom je podľa neho „odstrániť Ukrajinu z učebných osnov a pripraviť deti na návrat do školy s ruskými učebnými osnovami“.

Andriuščenko informoval, že ruské vedenie mesta Mariupol má problémy so získavaním učiteľov, pričom „deväť škôl zohnalo iba 53 učiteľov“. Väčšina Mariupola sa po dlhých týždňoch obliehania a ruských útokov zmenila na pustatinu.

Strategické mesto padlo do rúk Moskvy po ničivom obliehaní, ktoré sa skončilo, keď ukrajinskí vojaci zabarikádovaní v tamojších oceliarňach Azovstaľ 20. mája nakoniec zložili zbrane. Rusko následne vyhlásilo víťazstvo niekoľkomesačnej operácie zameranej na dobytie prístavu.

Angličtina na krymských školách bude problém

Na Rusmi anektovanom polostrove Krym sa zrejme na školách nebude viac pokračovať vo vyučovaní anglického jazyka.

Informovala agentúra Nexta po tom, čo túto víziu načrtol predseda miestneho regionálneho parlamentu Vladimir Konstantinov. Ten anglický jazyk pokladá za prežitok a platenie angličtinárov za utrácanie.

„Prečo sa učiť niečo, čo nie je potrebné, ak človek nikdy nevycestuje do Londýna?“ opýtal sa Konstantinov s tým, že za sporné pokladá aj vyučovanie iných cudzích jazykov. Vidí v ňom „tupé a nebezpečné nasledovanie cudzej civilizácie“.

„Angličania s nami vedú vojnu tisíc rokov a my ich naďalej študujeme,“ uviedol šéf krymského parlamentu, podľa ktorého vyučovaním angličtiny robia z detí rukojemníkov.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Diskusia